DVA TJEDNA RANIJE

U četvrtak se nastavlja suđenje Juliji Timošenko

29.11.2011 u 22:13

Bionic
Reading

Sudski proces protiv bivše ukrajinske premijerka Julije Timošenko, osuđene u listopadu na sedmogodišnju kaznu zatvora, nakon čega je njezin odvjetnički tim uložio žalbu, nastavit će se će u četvrtak, gotovo dva tjedna prije nego što je predviđeno, izvijestio je u utorak njezin odvjetnik Sergej Vlašenko, dodavši kako Timošenko neće biti prisutna zbog lošeg zdravstvenog stanja

'Ročište će se održati 1. prosinca, umjesto, kako je bilo ranije predviđeno 13. prosinca', rekao je novinarima u Kijevu Vlašenko. Press-služba Prizivnog suda u Kijevu nije objavila nikakvo objašnjenje u pogledu razloga izmjene datuma. Na ročištu sud će razmotriti i zahtjev odvjetnika o puštanju Timošenko na slobodu tijekom trajanja sudskog procesa, kazao je Vlašenko.

'Prema svemu sudeći, Timošenko neće prisustvovati prvome ročištu zbog lošeg zdravstvenog stanja', koje se u ponedjeljak pogoršalo, istaknuo je odvjetnik.

Timošenko je u listopadu osuđena na sedam godina zatvora, koliko je tužiteljstvo i tražilo, zbog zloupotrebe ovlasti i potpisivanja plinskog sporazuma s Rusijom na štetu Ukrajine. Sud je također naredio da Timošenko vrati 188 milijuna dolara, koliko je država izgubila zbog sporazuma dogovorenog s ruskim premijerom Vladimirom Putinom

Zbog jakih bolova u lumbalnom dijelu kralježnice Timošenko je prije nekoliko dana hospitalizirana u jednoj kijevskoj bolnici. Vlasti su odobrile njezin privremeni izlazak iz zatvora s obzirom na to da medicinska skrb osigurana u zatvoru nije zadovoljavala standarde u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Timošenko je ponovno vraćena u zatvor, budući da 'nakon detaljnih pregleda', kako su izvijestili ukrajinski dužnosnici, 'nisu otkrivene nikakve patološke promjene koje bi ugrozile njezin život' te su ocijenili da ništa se spriječava daljnje pravosudne procedure.

Aktivistica za ljudska prava Nina Karpačova prošli je ponedjeljak posjetila 50-godišnju Timošenko u zatvoru. Ona je javnost izvijestila o tomu da je bivša premijerka jako bolesna te da ne može ustati iz kreveta. Vlašenko je u utorak rekao da je hladnoća u ćeliji Julije Timošenko, zbog čega je stalno u kaputu i rukavicama, još više pogoršala njezino zdravstveno stanje.