JEDNA KRAJ HNK

U centru Zagreba grade se nove četiri garaže!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2014 15:43
  • Objavljeno 26.09.2014 u 15:43
hnk hrvatsko narodno kazalište zagreb

hnk hrvatsko narodno kazalište zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas gradnju javnih garaža na četiri lokacije u središtu Zagreba, a jedna od njih je i kod Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), za koju je rekao da će je sigurno izgraditi u iduće tri godine

'Za sada su promatrane stare lokacije, sjeverno između Sveučilišta i kazališta, znači na kazališnom trgu. To je lokacija Strossmayera, između dva Zelena vala, to je Arheološki muzej, te u sklopu rekonstrukcije Dolca na minus tri. To su te četiri lokacije', izjavio je novinarima Bandić.

Usporedio je Zagreb s Bečom
, rekavši kako je Beč duplo veći od Zagreba te da u prvome 'cirku' imaju 22 garaže, a ukupno ih imaju 204.

'Kad ja idem u Beč, znate gdje ja parkiram - ispod Stadt Opere. Ja čekam trenutak kada će dama naše, Zagrepčanke, ući na minus tri ili dva ispod HNK, sjever od HNK i doći u svojoj toaleti u HNK, gledati svoj najljepši komad ili ja u fraku, na primjer; gradonačelnik, kako mu i pristaje, da dođe u fraku i da mu kiša ne padne i da frak ne upropasti. I to ćemo napraviti u iduće tri godine, budite sigurni, jer ta politika koja je to zabranjivala je nažalost i doživjela krah na izborima i hvala Bogu da je tako', rekao je Bandić.

Upitan kako komentira nedavni prosvjed udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije protiv gradnje javnih garaža u središtu Zagreba, a što se omogućuje predloženim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), Bandić je rekao da je u demokratskom društvu legitimno pravo da ljudi prosvjeduju i da budu protiv, pa i Zelena akcija.

'Moram reći da je ona zadnja sjednica Skupštine prije 14 mjeseci, koja je blokirala sve živo četiri godine, a koje više nema, na sreću Zagrepčana donijela odluku i suspendirala mogućnost u starom GUP-u; u aktualnom GUP-u važeće je da se rade garaže u centru grada. Mi smo u ovih 14 mjeseci izradili Studiju koja će u izmjenama i dopunama GUP-a grada Zagreba, koje će biti usvojene u veljači odnosno ožujku iduće godine, omogućiti da se u Donjem gradu grade garaže', izjavio je Bandić danas na Trgu bana Jelačića gdje je otvorio manifestaciju 'Dani hrvatskih tržnica'.

Aktivisti Zelene akcije su na prosvjedu ispred Gradske uprave 22. rujna na Dan bez automobila, istaknuli kako se protive namjeri Grada da dopusti gradnju novih javnih garaža u zagrebačkom središtu.

Smatraju kako se centar Zagreba svakodnevno suočava s prometnim gužvama, a nove javne garaže bi situaciju učinile još gorom, s obzirom da bi još veći broj građana koristio automobile za putovanje u gradsko središte.

'Temelj održive gradske prometne politike treba biti i kvalitetna parkirna politika koja nalaže lociranje garaža na obodu gradskog središta i unaprjeđenje javnog prijevoza. Na taj način vozači automobila mogli bi parkirati vozila u garažama na prilazima centru grada, a nakon toga, zahvaljujući plaćenoj parkirnoj karti, besplatno nastaviti putovanje s brzim i kvalitetnim javnim prijevozom', poručili su aktivisti Zelene akcije.

Predložili su smanjenje cijene te povećanje brzine, redovitosti i točnosti vožnje gradskih tramvaja i autobusa, čime bi se ulice zagrebačkog centra rasteretile od prometa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!