'VRATIT ĆE SE STARI IDEALI'

U centru Skoplja podignut spomenik Titu

29.11.2013 u 15:29

Bionic
Reading

U Skoplju je, povodom sedam desetljeća od održavanja Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), postavljen spomenik Josipu Brozu Titu, prenosi sarajevski portal Klix.ba

Spomenik je postavljen ispred Gimnazije 'Josip Broz Tito' u centru grada, a lider političke formacije 'Titove lijeve snage' Slobodan Ugrinovski čestitao je prisutnima 29. studeni – poznatiji kao praznik Republike.

Ugrinovski je svojim sljedbenicima obećao da će se 2018. godine na vlast ponovo vratiti 'radnička klasa, socijalna pravda i svi drugi ideali koji su izumrli zajedno s bivšom državom'.

Na današnji dan 1943. godine u Jajcu je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a na kojem je donesena odluka o federalnom uređenju buduće socijalističke Jugoslavije.

U Makedoniji se rođendan Jugoslavije ne slavi od osamostaljenja, ali pristalice 'Titovih lijevih snaga' svake godine obilježavaju taj praznik.

Delegacija ove političke formacije otputovala je u Jajce, gdje će s Titovim sljedbenicima iz cijele bivše Jugoslavije proslaviti 29. studeni.