PODRŠKA ZA BUDUĆNOST

Bundestag prihvatio dalekosežnu rezoluciju o BiH i odobrio slanje vojske, pogledajte tko je bio protiv

08.07.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u sklopu misije EUFOR ALTHEA, koje je prekinuto prije deset godina, podržali su zastupnici stranka njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, kao i stranke demokršćanske oporbe. Misija je ograničena na maksimalno 50 vojnika i za sada je ograničena na godinu dana.

Istodobno je prihvaćena i rezolucija stranaka vladajuće koalicije pod nazivom "Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost", kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju Milorad Dodik i Dragan Čović. Ovaj dio rezolucije izazvao je unutar zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kontroverze zbog nespominjanja i Bakira Izetbegovića kao nositelja nacionalističke politike u BiH.

Rezolucija sadrži 22 točke koje između ostalog sadrže i zalaganje za sankcije za one osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH. Isto tako se od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traži distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji EUFOR opravdano je pogoršanom sigurnosnom situacijom u zemlji.

Iz AFD-a su poručili da neće podržati slanje njemačkih vojnika u BiH, te ustvrdili da Zeleni ništa ne propituju kritički.

'Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN-a, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom inetresu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencije, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu', rekao je predstavnik AFD-a, javlja N1.

  • +4
Njemačka vojska Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Liberal Tomas Aker osvrnuo se na odnose u regiji, te je člana Predsjedništva BiH nazvao separatistom.

'Kada Vučić kaže da će svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da suradnja s Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup naspram separatističkih snaga', rekao je Aker.

Više puta tijekom rasprave zastupnici u Bundestagu naglašavali su značaj europskog puta BiH i davali podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

'Od ‘95. godine smo imali osam slobodnih izbora na državnoj razini, jako je važno očuvati taj faktor demokracije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom. S obzirom na predstojeću reformu Daytonskog sporazuma, morat će se raditi na tome kako urediti ravnopravnost tri naroda, te zaštiti prava manjina”, rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom diskusije o slanju vojnika u misiju Althea u BiH.

Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

'Koncept konstitutivnih naroda je propao'

Tijekom rasprave koja je trajala 40 minuta, u Bundestagu su govorili brojni zastupnici iz svih stranačkih frakcija, a između ostalog o ovoj temi govorio je i Adis Ahmetović (SPD).

'Uvijek je važno graditi mostove između ljudi, kultura, regija, susjednih zemalja pa i kontinenata. Svi nastojimo biti arhitekti. Naš fundament je demokratski poredak. BiH želi takvu konstrukciju i želi da počiva na slobodi, demokraciji i blagostanju. Zbog toga je ovaj zahtjev o kojem glasamo važan za razvoj budućnosti ove mlade demokracije', rekao je Ahmetović.

Poručio je kako je dokument koji su predložile vladajuće stranke izazvao brojne rasprave.

'Sadržaj zahtjeva je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci i to je dobro. Imali smo napade, pomalo rasističke, ali ispostavilo se da smo pogodili živac i ranu. BiH je dio europske obitelji i mora vrlo brzo dobiti status kandidata za pristup EU. Zbog toga ćemo podupirati održavanje izbora, nastojanja Christiana Schmidta i sve proeuropske stranke na putu ka ostvarivanju demokratske države. Koncept konstitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip koji se mora ispostaviti na svim nivoima bez obzira kojoj naciji i etničkoj skupini pripadate', ističe Ahmetović.

Na kraju svog govora, Ahmetović je poručio da BiH treba jako civilno društvo.

'Zemlji je potrebno civilno društvo, jako obrazovanje, treba nam demokratska, pluralistička medijska scena. Moramo izgraditi mostove koji se neće urušiti, a to su demokracija, mir, sloboda i blagostanje', zaključio je Ahmetović.