ODGOVOR NA NAPAD

U Bruxellesu izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a

Bionic
Reading

U Bruxellesu će se poslijepodne održati izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova i sigurnosti država članica Unije, javlja HRT

Sastanak se, javlja HRT, održava u neobičnim okolnostima - dok traju istrage, racije i potraga za osumnjičenima za terorizam, briselski međunarodni aerodrom zatvoren je za promet, a razina opasnosti od napada podignuta na najvišu razinu.

Dolazak 28 ministara bit će izraz hrabrosti i političke solidarnosti s Belgijom. Našu će zemlju predstavljati ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Belgijsko ministarstvo zdravlja iznijelo je nove podatke o stradalima: 31 osoba je poginula, a 300 ih je ozlijeđeno, od kojih je 61 osoba u kritičnom stanju.

Turske vlasti izvijestile su da je Brahim el Bakraoui, koji se raznio u zračnoj luci, bio zadržan na granici sa Sirijom u lipnju prošle godine prilikom povratka iz Sirije, nakon čega je deportiran u Nizozemsku. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Belgija ignorirala upozorenja da je riječ o stranom borcu, a belgijski ministar pravosuđa Koen Geens potvrdio je da je bio deportiran, ali niječe da je bio označen kao potencijalni terorist.

Belgija je podignula stupanj pripravnosti na najvišu razinu. Reuters javlja da su američki obavještajci ljuti na belgijske kolege zbog njihovog postupanja u borbi s islamističkom prijetnjom.

U Hrvatskoj je danas dan žalosti zbog terorističkog napada u Bruxellesu. Odluku o tome donijela je jučer Vlada.

'Obvezno je isticanje zastave RH na pola koplja. Ne mogu se održavati zabavne priredbe, a televizije i radiji će prilagoditi program danu žalosti', rekao je inoministar Miro Kovač.

U Hrvatskoj su, kao i u drugim zemljama EU-a, pojačane mjere sigurnosti. Stanje sigurnosti je stabilno, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.