ovrha

U blokadi je i pet posto državnih službenika i namještenika

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2017 12:02
  • Objavljeno 05.09.2017 u 12:02
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je kako je blokirano pet posto državnih službenika i namještenika

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je kako je blokirano pet posto državnih službenika i namještenika

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Saša Midzor Sučić

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika

Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Budući da, prema podacima iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave od srpnja 2017. godine, u državnoj upravi radi 55.407 državnih službenika i 4009 namještenika, odnosno 59.416 zaposlenika, broj blokiranih zaposlenika državne uprave iznosi 4,97 posto, pri čemu je podjednak postotak blokiranih službenika (4,99) i namještenika (4,66).

Tom broju treba dodati minimalni broj od 265 ovrha koje nad plaćom službenika i namještenika provodi poslodavac, a koji je vjerojatno veći s obzirom da je kroz Centralni obračun plaća (COP) ovrhu moguće unijeti sa šifrom obustave, pa se ne zna jesu li neke od evidentiranih obustava u stvari ovrhe.

Nad 22 državna službenika se provodi ovrha na imovini

Također, po podacima Centra za ovrhe, u državnim tijelima su 22 državna službenika nad kojima se provodi ovrha na imovini, jedan namještenik i dva pravosudna dužnosnika.

Fina provodi ovrhu i nad 16 pravosudnih dužnosnika, sedam dužnosnika i 59 zaposlenika bez rasporeda, pa samim time i bez oznake nalazi li se u statusu službenika, namještenika ili dužnosnika.

Ti podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu 'ograničenja financijskog suvereniteta' i dugotrajne nemogućnosti raspolaganja dijelom mjesečnih primanja, ističe sindikat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!