granica s hrvatskom otvorena

U BiH proglašeno izvanredno stanje

17.03.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je zbog epidemije prouzročene koronavirusom proglasilo stanje nesreće u državi, što je ekvivalent izvanrednom stanju, ali granica s Hrvatskom ostaje otvorena.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon izvanredne sjednice vlade u Sarajevu novinarima je kazao da je proglašenje stanja "prirodne ili druge nesreće" na tragu odluka koje su u ponedjeljak već donijele vlade dvaju entiteta i distrikta Brčko.

Nakon što je mjera podignuta na državnu razinu, vlastima na svim razinama trebalo bi biti olakšano donošenje mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Bit će uspostavljeno posebno koordinacijsko tijelo kako bi se uskladili postupci svih razina vlasti i razmjena informacija. Vodit će ga ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Šatori uz granicu

Vijeće ministara potvrdilo je kako će svi državljani BiH i dalje morati u izolaciju na 14 dana nakon povratka iz inozemstva, od čega su izuzeti samo diplomati, vozači kamiona i posade zrakoplova.

Mjera bi se trebala provoditi na samoj granici u posebim šatorskim naseljima koja će biti podignuta u blizini graničnih prijelaza, u čemu će pomoći i vojska.

"Sve te karantene bit će organizirane sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kazao je Tegetija, pojašnjavajući kako je riječ o velikom logističkom izazovu jer će u njima trebati organizirati cjelokupni život.

Na granici s Hrvatskom će biti tri takva naselja. Na granici sa Srbijom ih zasad neće biti jer je ta zemlja ionako zatvorila sve granične prijelaze s BiH.

Premijer je ocijenio kako bi šatorske karantene mogle biti uspostavljene do kraja tjedna.

Preko granice s putovnicom

Prelazak granice hrvatskih državljana zasad se odvija bez posebnih ograničenja, ali moraju imati putovnice kako bi se moglo pratiti kada i gdje ulaze u BiH ili je napuštaju.

Opcija zatvaranja granice s Hrvatskom još se ne razmatra jer su dvije države iznimno povezane, posebice kada je riječ o stanovništvu koje živi uz samu granicu.

BiH nijednu odluku o graničnom režimu neće donijeti jednostrano, najavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

"Sigurno je da smo na samom početku borbe protiv posljedica koje po život i zdravlje ali i gospodarstvo donosi koronavirus", kazao je Tegeltija. Ustvrdio je da BiH ipak nije u prevelikim problemima i da se u stanju boriti sa sadašnjim izazovima.

Do utorka u podne u BiH je zabilježeno ukupno 26 slučajeva zaraze koronavirusom. Najveće žarište s 20 slučajeva je šire područje Banje Luke.

U tom gradu poduzete su drastične mjere čiji je cilj spriječiti okupljanje ljudi. Zabranjen je rad svih kafića, restorana i prodajnih objekata i dućana, osim onih s prehrambenom robom i ljekarni, a slično je stanje i u većini drugih urbanih sredina u BiH.