stanje kod susjeda

U BiH nešto više od 1100 novozaraženih, 49 osoba umrlo

24.11.2020 u 13:02

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno novih 1129 slučajeva zaraze koronavirusom a 49 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo

Od ponedjeljka je testirano nešto manje od 3500 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 717 osoba iz Federacije BiH te kod 412 iz Republike Srpske.

U Federaciji BiH umrle su 22 zaražene osobe a u RS-u njih 27.

Podaci o novozaraženima objavljeni u utorak nešto su niži od dnevnog prosjeka prošlog tjedna i ukazuju na to da epidemija prouzročena koronavirusom u toj zemlji već desetak dana stagnira.

U sredinama koje slove kao žarišta epidemije broj oporavljenih je već nekoliko dana uzastopno veći od broja novozaraženih. Takva je situacija na primjer u Sarajevu gdje je u prethodna tri dana bilo 270 novozaraženih a oporavilo se 400 oboljelih.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH produžio je do kraja godine odluku kojom je uvedena obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome a na snazi ostaje i zabrana kretanja u noćnim satima, osim za osobe koje su tada radno angažirane.

Takve su mjere na snazi i u distriktu Brčko, ali ne i u RS.

U cijeloj BiH od izbijanja epidemije u ožujku do sada zaraženo je nešto više od 81 tisuće osoba a umrlo je blizu 2400 osoba kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2.