republika srpska bez reakcije

U BiH nema jedinstva ni oko mjera protiv koronavirusa

24.02.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević pokušat će organizirati koordinirano poduzimanje mjera protiv pojave i sprječavanja širenja koronavirusa budući je u toj državi i ovo pitanje koje predstavlja globalnu prijetnju u nadležnosti dva entiteta.

Vlasti Federacije BiH poduzele su u ponedjeljak pojačane mjere nadzora na granici i unutar entiteta zbog opasnosti od pojave koronavirusa te sprječavanja eventualnog širenja, iako do sada nije zabilježen nijedan takav slučaj, dok istodobno iz RS-a nisu objavili da su poduzeli bilo kakve mjere s tim u svezi.

Ministrica Gudeljević je tijekom dana telefonski razgovarala s resornim ministrima zdravstva u Federaciji BiH Vjekoslavom Mandićem iz FBiH i Alenom Šeranićem iz Republike Srpske. “Nažalost mi nemamo zajedničko koordinacijsko tijelo koje bi se bavilo poduzimanjem zajedničkih mjera oko spječavanja pojave koronavirusa i njegova suzbijanja. Želim potaknuti održavanje zajedničkog sastanka kako bi uspostavili razmjenu informacija i zajednički djelovati po tome pitanju", rekla je za HINA-u ministrica Gudeljević.

Kako je u ponedjeljak priopćeno nakon zasjedanja Kriznog stožera ministarstva zdravstva Federacije BiH, na području ovoga entiteta nije zabilježen nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19). U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naložene su snažnije mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva COVID-19, kako bi se kroz kontrolu osoba s kojima su bili u kontaktu poduzimale mjere za daljnje sprječavanje širenja virusa.

To podrazumijeva 'ulazni screening' za putnike koji dolaze s područja Kine, što je prošireno i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

"Pozivamo sve bosanskohercegovačke i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a  koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira imaju li simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji", navodi se u preporukama Kriznog stožera ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Krizni stožer je zbog sigurnosti učenika i nastavnika preporučio otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih izleta u Italiju.