NAZNAKA SMIRIVANJA

U BiH mali broj novozaraženih, no i 68 umrlih s dijagnozom Covid-19

19.04.2021 u 14:24

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je prijavljen razmjerno mali broj od 387 novih slučajeva zaraze koronavirusom no i dalje je veliki broj oboljelih od Covida koji umiru jer je potvrđeno još 68 takvih slučajeva.

Mali broj novozaraženih ponedjeljkom je uobičajen, jer je povezan i s manjim brojem testiranja, kojih je od nedjelje bilo tek nešto više od 2100, no postoje naznake kako se se treći val epidemije u BiH ipak smiruje jer je već danima broj novozaraženih znatno manji nego što je to bio slučaj potkraj ožujka i početkom travnja.

Stanje se definitivno stabiliziralo u Sarajevskoj županiji, koja je više od mjesec dana slovila za najveće žarište epidemije.

Prema pokazateljima županijskog zavoda za javno zdravstvo u proteklom je tjednu broj novozaraženih u tom dijelu BiH bio za 35 posto manji nego sedam dana ranije, a još je važnije to što broj novih slučajeva opada već tri tjedna zaredom.

U Sarajevu su potkraj ožujka uvedene stroge mjere ograničenja, a tek prošlog tjedna ponovo je dopušten rad ugostiteljskih objekata, ali samo na otvorenom prostoru.

Od ponedjeljka je djelomice obnovljena i nastava u osnovnim školama te u nekim razredima srednjih škola.

Ostale mjere ograničenja poput noćnog policijskog sata i dalje ostaju na snazi u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj zabranu kretanja u noćnim satima nisu ni uvodili, a u tom je entitetu dopušten i rad svih ugostiteljskih objekata.

  • +5
Prosvjed u Sarajevu zbog lošeg odgovora BiH vlasti na koronakrizu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Proces cijepljenja stanovništva u BiH i dalje je blokiran jer cjepivo pristiže u malim količinama pa ga nema dovoljno ni za prioritetne skupine poput starih osoba.