izborna prijevara

U BiH istraga o 'glasanju mrtvih', osumnjičen i SDA-ov zastupnik

16.09.2020 u 10:32

Bionic
Reading

Zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Asim Kamber pod istragom je zbog sumnje da je sudjelovao u izbornim prijevarama, a policija je zbog toga u srijedu pretražila njegovu kuću u Sanskom Mostu, prenijeli su lokalni mediji

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je tijekom dana kako istragu vodi protiv tri osobe, a mediji su izvijestili kako je među njima i Kamber, koji je u entitetski parlament izabran kao član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Kamber je i dugogodišnji prvi čovjek ove stranke u Sanskom Mostu i među njenim najistaknutijim članovima u Unsko-sanskoj županiji.

Prema navodima Tužiteljstva BiH, tri osumnjičene osobe optužba tereti da su zlorabili pozicije članova izbornih tijela na izborima 2018. te da su glasali koristeći podatke umrlih osoba kako bi na taj način osigurali izbor određenih kandidata s područja Sanskog Mosta.

O izbornim prijevarama u BiH godinama se raspravlja, a fenomen "glasanja mrtvih" je među najčešće spominjanim jer su birački popisi u toj zemlji neredovito ažurirani pa se na njima nalaze i odavno preminule osobe, a onda se otvara mogućnost lažnog korištenja njihovih identiteta.