NEUTEMELJENE KRITIKE

U BiH i dalje različito o ukidanju restrikcija, epidemiolog tvrdi da to nije problem

25.04.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Rukovoditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa odbacio je u subotu kao neutemeljene kritike zbog ukidanja policijskog sata i mjera karantene u izoliranim objektima u tom entitetu.

'Mjera (ukidanja policijskog sata) u sebi sadrži sigurnosni aspekt no s javnozdravstvenog aspekta ništa se nije promijenilo. Fizička distanca, nošenje maski i dezinfekcija ostaju obveze', kazao je Musa na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

Policijski sat u Federaciji BiH ukinut je u petak odlukom entitetskog kriznog stožera, a istodobno je ukinuta obveza karantene u izdvojenim objektima za osobe koje dolaze iz inozemstva i preinačena je u mjeru samoizolacije u kućnim uvjetima u razdoblju od dva tjedna.

Djelomično ograničenje kretanja u Federaciji vrijedi još samo za mlađe od 18 i starije od 65 godina kojima je izlazak iz domova dopušten tri puta na tjedan u različitim vremenskim intervalima.

Popuštanje mjera u Federaciji BiH odmah su kritizirali dužnosnici Republike Srpske u kojoj je i dalje na snazi noćni policijski sat, a dodatna zabrana kretanja uvedena je od subote u 12 do nedjelje u 18 sati.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić ustvrdio je da ukidanje restrikcija u Federaciji dovodi u pitanje učinkovitost mjera u drugom entitetu, tim prije što će osobe koje dolaze iz inozemstva sada biti različito tretirane.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez neizravno je kritizirao popuštanje mjera zabrane kazavši da struka o tome nije kozultirana.

Naknadno mu se pridružio i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić koji je rekao da popuštanje mjera trebao biti postupno.

'Trebalo je te mjere postepeno uvoditi isto kao što smo mi preporučili da se mjera karantene zamijeni mjerom samoizolacije, ali dali smo instrukciju kako se to radi. Dakle, ne možete nešto ukinuti, a da se ne poduzmu sve potrebne instrukcije', kazao je Mandić kako ga citira portal Klix.

No glavni federalni epidemiolog Musa u subotu je njihove kritike odbacio kazavši da je epidemiološka situacija u zemlji razmjerno povoljna, a da se nadzor nad osobama koje mogu biti prenositelji koronavirusa učinkovito provodi.

'Ukidanje karantene ne predstavlja potpuno ukidanje karantenske mjere. Samo se obnavlja ono što je bilo i ranije, odnosno zdravstveni nadzor uz ograničenje kretanja u kućnim uvjetima i ta će se mjera rigorozno provoditi', kazao je Musa.

Karantena u izoliranim objektima nikako nije trajna opcija i može se primjenjivati samo u jednoj fazi prilagodbe metoda suzbijanja virusa, objasnio je.

U kontekstu novih mjera treba imati u vidu da je osim zdravstvenog aspekta važan i onaj društveni te gospodarski i o svemu tome mora se voditi računa kada se određuje što je dopušteno, a što ne, poručio je Musa.

U BiH je do subote potvrđeno približno 1440 slučajeva zaraze koronavirusom uz 57 smrtnih slučajeva, a 574 osobe vode se kao oporavljene od bolesti COVID-19. Krivulja koja pokazuje broj novozaraženih bilježi ublaženi rast od 17. travnja.