službeni podaci

U BiH do sada 14 umrlih od sezonske gripe, sve veći broj oboljelih

29.01.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Četrnaest osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini od sezonske gripe do početka ovog tjedna, a iz zdravstvenih ustanova u toj zemlji stižu upozorenja kako se broj oboljelih stalno povećava, prenose u utorak lokalni mediji

Posljednji smrtni slučaj uslijed komplikacija prouzročenih virusom gripe zabilježen je u ponedjeljak u Zenici, gdje je u bolnici preminuo 40-godišnji muškarac, a potkraj prošlog tjedna umrlo je čak pet oboljelih s područja Banje Luke i Zvornika, kojima je također dijagnosticirana prisutnost virusa gripe.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je podatak kako se liječnicima u tom entitetu do sada javilo oko devet tisuća osoba sa simptomima bolesti sličnih gripi, od čega samo u zadnjih sedam dana njih oko tisuću i pol.

Najveći broj slučajeva oboljenja vezan je za virus tipa A/H1N1 odnosno za „svinjsku gripu“. Zdravstvene ustanove s područja Federacije BiH izvijestile su o nekoliko slučajeva u kojima je kod pacijenata potvrđen virus "honkonške gripe" tipa H3N2, koji je iznimno otporan na terapije.