pandemija

U BiH 128 zaraženih koronavirusom, prvi slučajevi i u Brčkom

23.03.2020 u 11:40

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak prijepodne ukupan broj zaraženih koronavirusom dosegnuo je brojku od 128 nakon što su dva nova slučaja potvrđena i u distriktu Brčko, gdje do sada nije bilo registriranih osoba sa zarazom

Lokalna tijela vlasti potvrdila su kako su u Brčkom zaraženi supružnici mlađe životne dobi. Pojedinačno je najveći broj zaraženih osoba u BiH i dalje s područja Banje Luke, gdje su do sada registrirana 64 takva slučaja, od ukupno 90 koliko ih je na teritoriju Republike Srpske. Ostali su oboljeli s područja Federacije BiH, gdje je najveće žarište Konjic s 11 potvrđenih slučajeva.

U nastojanju da spriječe daljnje širenje epidemije, vlasti u oba entiteta gotovo svakodnevno uvode dodatne mjere ograničenja kretanja stanovništva.

Uz policijski sat, koji u Federaciji traje od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, a u Republici Srpskoj od 20 sati do 5 sati ujutro, uvedene su i mjere zabrane kretanja u većim skupinama, kao i bilo kakvog zadržavanja na otvorenim prostorima.

'Ovaj tjedan će nam biti razdoblje u kojemu ćemo vidjeti rezultate na rastu broja zaraženih. To će nam biti osnova da vidimo jesu li nam mjere dobre', kazao je u ponedjeljak ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak za televiziju N1, dodajući kako o tome ovisi hoće li biti novih restrikcija.

Visoko decentralizirani ustroj BiH ostavio je brojne ovlasti za donošenje mjera i nižim razinama vlasti, pa tako u Federaciji BiH deset županija samostalno donose odluke i o tome kako se boriti s epidemijom.

No vlasti u Herceg-bosanskoj županiji (Livno) u ponedjeljak su bile prisiljene povući uredbu koju su izdali u nedjelju planirajući zabraniti ulazak u taj dio zemlje svim građanima BiH koji tamo ne žive.

Odluka je prouzročila lavinu osuda pa je stoga povučena, no iz Ministarstva sigurnosti BiH u ponedjeljak su potvrdili kako će protiv čelnika županijskog kriznog stožera Ilije Jozića, koji je i potpisao sporni akt, Tužiteljstvu BiH biti podnesena kaznena prijava zbog kršenja ustavnog prava građana na kretanje unutar zemlje.