nemirno u srbiji

Napeto u Beogradu: Uoči prve sjednice parlamenta građani prosvjeduju, a policija piše kazne

03.08.2020 u 11:24

Bionic
Reading

U Skupštini Srbije će u ponedjeljak biti potvrđeni mandati novih zastupnika čime će zvanično biti konstituiran novi saziv parlamenta.

Najviše zastupnika, 188, imat će lista Srpske narodne stranke 'Aleksandar Vučić - Za našu djecu', 32 zastupnika će imati koalicije Socijalističke partije Srbije aktualnog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije, a SPAS bivšeg vaterpolista Aleksandra Šapića će imati 11 zastupnika. Sve tri stranke su blisko povezane i zapravno u novog saziva parlamenta neće biti oporbe.

U parlament su još ušli i predstavnici manjinskih stranaka. Savez vojvođanskih Mađara imat će devet zastupnika, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu će imati četiri zastupnika, SDA Sandžaka tri mandata i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina", tri zastupnika.

Izbori su protekli u napetoj atmosferi, a obilježio ih je i djelomičan bojkot oporbe koje optužuje Vučića da zemljom vlada nedemokratski i da u takvim uvjetima nema mogućnost za poštene i slobodne izbore. Nakon izbora usljedilo je nekoliko dana prosvjeda protiv vlasti koji su se ugasili zbog nejedinstva oporbe.

  • +2
Konstituirajuća sjednica Skupštine Srbije Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

U ponedjeljak od ranog jutra zbog konstitutivne sjednice Skupštine Srbije koja je počela u 10 sati, ali i prosvjeda, u centru Beograda je primjetan veliki broj policajaca. Skupina ljudi koji prosvjeduju blokirala je promet, apolicija građanima koji prosvjeduju ispred Doma Narodne skupštine uzimaju podatke i pišu kazne.

Pored oporbenog čelnika Saše Radulovića, među okupljenima je viđen i bivši monah Antonije Davidović s megafonom, jedan od glavnih likova nedavnih protuvladinih prosvjeda.