JAKO OSIGURANJE

U Beogradu prosvjed zbog izložbe o zločinima Srba nad Albancima

18.12.2013 u 20:46

Bionic
Reading

Izložba 'Bogujevci – vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata' koja govori o ratnim zločinima Srba nad Albancima na Kosovu ipak je otvorena je u Kulturnom centru Beograda unatoč najavljenom upadu desničarskih skupina

Pred početak izložbe koja predstavlja umjetnički projekt Albanaca Fatosa, Jehone i Sarande Bogujevci koji su kao djeca preživjeli masakr u Podujevu, okupilo se više od 100 građana u znak bojkota, a ispred Kulturnog centra stajalo je mnoštvo pripadnika temeljne policije i specijalnih policijskih postrojbi.

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i dramaturginja Biljana Srbljanović. 'Ova izložba bi trebala biti u svim gradovima bivše Jugoslavije jer nosi pouku. Izjavljujem sućut ovim mladim ljudima i želim reći da svi zločinci trebaju odgovarati za ono što su uradili, biti osuđeni, a neki već jesu', rekao je Dačić.

Nešto prije 18 sati ispred Kulturnog centra okupilo se više od 100 prosvjednika, pristalica desničarskih pokreta. Prema pisanju Blica, okupljeni su uzvikivali 'Živio Vučić', 'Živjela velika Albanija', dobacujući kako 'Dačićevi ljudi mogu ući na izložbu, a oni ne'.

Nakon skandiranja, 'prosvjednici' su uzdignuli tri prsta i počeli pjevati himnu 'Bože pravde' dok ih je policija pokušavala udaljiti od ulaza. Okupljeni su tvrdili da iza njih ne stoji nikakav pokret, već da su obični građani koji ne dozvoljavaju da se Srbi ponižavaju, iako su se među njima mogli prepoznati pristalice pokreta '1389'. Pojedini su izvukli fotografije srpskih žrtava i počeli ih dijeliti u krug stavljajući ih ispred policije, ali i bijele papire na kojima piše 'ovo su mučki ubijeni Srbi čiji dželati slobodno šeću srpskom zemljom'.