KOD GRUBIŠNOG POLJA

U Beogradu počelo suđenje Hrvatu za ratni zločin

07.10.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Na početku suđenja hrvatskom državljaninu Veljku Mariću (59), optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 31. listopada 1991. u selu Rastovcu u općini Grubišno Polje, Marić je u četvrtak odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv

"Ja to djelo učinio nisam, a svoju obranu ću iznijeti", ustvrdio je Marić pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu, ustvrdivši kako nisu točni navodi iz optužnice da je bio pripadnik hrvatskog 77. bataljuna Grubišno Polje, već da je pripadao 57. bataljunu pričuvnog sastava Zbora narodne garde.

Optuženi je također zanijekao da je njegova postrojba bila u sukobu s "Teritorijalnom obranom" u Grubišnom Polju, kako se navodi u optužnici, te je izjavio da je Teritorijalna obrana Grubišno Polje bila u sastavu ZNG-a.

"Srbijansko tužiteljstvo se služi neistinama da bi se mene što više oblatilo. Ja sam hrvatski državljanin, Hrvatska je dopustila da meni pravdu djele u Srbiji, koji je motiv - ne znam", kazao je Marić u prvom obraćanju sudskom vijeću.

Dodao je kako nikada nije sudjelovao u sukobima s civilima ni u njih pucao i da nije sudjelovao u "čišćenju" sela Rastovac, te da ne zna što optužnica podrazumjeva pod izrazom "čišćenje". Naveo je i da nikada nije bio u kući obitelji Slijepčević niti poznaje ijednog člana te obitelji te da ne zna ni gdje se ta kuća nalazi.

Marić je ustvrdio kako je u vrijeme akcije "Otkos 10" ratovao protiv paravojnih srbijanskih snaga koje su činile zločine u Velikoj Peratovici i okolnim selima.

Marićev branitelj, odvjetnik Đorđe Dozet u obraćanju sudu izjavio je kako ima informaciju da je Republika Hrvatska zatražila Marićevo izručenje jer se isti postupak protiv njega vodi u Hrvatskoj, na šta je predsjednik sudskog vijeća sudac Rastko Popović kazao kako nema takvu informaciju.

Optuženi i njegov branitelj iznijeli su sumnju u vjerodostojnost jednog od ključnih svjedoka optužbe, Milenka Stojića, izjavivši kako imaju informaciju da se protiv njega u sudu u Bjelovaru i u Srbiji vodi postupak zbog ratnih zločina.

Dozet je zatražio da sud te informacije provjeri te kao svjedoke u dokaznom postupku pozove tadašnje Marićeve zapovjednike u postrojbi.

Marićev je branitelj također kazao da su svi dokazi, osim rezultata ekshumacije tjela obavljene u Hrvatskoj, preuzeti iz drugih istražnih postupaka protiv nepoznatih osoba te da se ne mogu koristiti u ovom postupku. Također je, navodeći kako njegov branjenik već deset godina prolazi bar jednom mjesečno kroz Srbiju, pokušao osporiti Marićevo uhićenje jer sud za njim nije izdao tjeralicu.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojbi - 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovac 31. listopada 1991. godine, u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević, te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010. godine, za provođenjem istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, od kada je u pritvoru.

U optužnici se dodaje da su tijekom oružanih sukoba na području Grubišnog Polja između hrvatskih oružanih postrojbi i pripadnika Teritorijalne obrane Grubišnog Polja, pripadnici hrvatskih oružanih formacija, u akciji "Otkos", rujna i listopada 1991. izvršili više organiziranih napada tijekom kojih je opljačkano i popaljeno više od 30 sela.

Nastavak suđenja najavljen je za 9.studenoga, kada se očekuje početak dokaznog postupka saslušanjem oštećenih i svjedoka optužbe.