PRIJENOS NADLEŽNOSTI

U Banjoj Luci počela sjednica koja bi mogla uzdrmati regiju, Dodik prekopirao govor Davida Camerona: BiH sam zamijenio s EU, a Veliku Britaniju Republikom Srpskom

10.12.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se zastupnicima na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na prilično čudan način. Naime, na sjednici na kojoj bi parlament ovog bosanskohercegovačkog entiteta trebao prenijeti nadležnosti BiH, uključujući i upravljanje policijom te vojskom, Dodik je praktički prekopirao govor Davida Camerona koji je održao u britanskom parlamentu 2013. prilikom izglasavanja Brexita. Naravno, zamijenio je BiH Europskom unijom, a Veliku Britaniju - Republikom Srpskom

Na početku obraćanja Dodik je rekao da se 'Republika Srpska ponekad smatra svadljivim članom". "Imamo karakter slobodnog naroda. Moguće nas je promijeniti koliko i isušiti ocean. Ne želim bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za Bosnu i Hercegovinu', kazao je šef SNSD-a, prenosi Klix.ba.

Nadovezao se tvrdnjom da je i za BiH i za Republiku Srpsku važno postavljati teška pitanja: 'Suočavamo se s velikim izazovima. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a da će RS krenuti ka izlazu', dodao je Dodik.

  • +5
Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Prijenos nadležnosti, kaže Dodik, pokrenut je kako bi se dobila analiza stavki u kojima BiH pomaže, odnosno odmaže. 'BiH ide u smjeru na koji nismo pristali. Zašto ne možemo imati ono što smo potpisali? Jedna za drugom mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je bilo tko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Neka poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti entitetima', poručio je Dodik.

Nakon govora, Dodik je rekao da je sve ovo što je prethodno iščitao parafrazirani govor Davida Camerona, bivšeg premijera Velike Britanije.