na dnevnom redu

Parlament Republike Srpske u petak će odlučivati o Dodikovim planovima za izdvajanje iz BiH

07.12.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Posebna sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj će se voditi rasprava o planovima za izdvajanje tog entiteta iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine zakazana je za petak, potvrdio je u utorak potpredsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić

Šulić, koji je član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je novinarima u Banjoj Luci kako je odluku o zakazivanju posebne sjednice donio kolegij Narodne skupštine RS na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pojasnio je kako će Dodik imati priliku uvodno govoriti do sat vremena, a sve političke stranke pozvane su odrediti svoje predstavnike kako bi iznijeli stajališta o prijedlozima koji budu izneseni.

"Očekujem da ćemo na ovoj sjednici pokazati jedinstvo RS", kazao je Šulić, koji je zamijenio predsjednika parlamenta RS Nedjeljka Čubrilovića nakon što se on prije dva tjedna "privremeno povukao" obrazlažući to zdravstvenim razlozima.

Iz oporbe su tada sugerirali kako se Čubrilović zapravo pokušava zaštiti od međunarodnih sankcija koje bi ga čekale ukoliko bude predsjedavao sjednicom parlamenta na kojoj bi bili podržani Dodikovi secesionistički planovi.

Sam Dodik ranije je najavio kako će entitetskom parlamentu predložiti da usvoji zaključke kojima bi se konstatiralo da su nezakonite sve odluke što su ih od potpisivanja Daytonskog sporazuma donijeli visoki predstavnici međunarodne zajednice. Također, kako RS povlači suglasnost na važne zakone usvojene u Parlamentu BiH poput onoga o obrani odnosno o uspostavi oružanih snaga, jedinstvenog sustava prikupljanja carina i poreza te Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Istodobno bi se usvojila odluka o prijelaznom šestomjesečnom razdoblju u kojemu bi vlada RS donijela zakone kojima bi se sve takve sporne državne institucije uspostavile na entitetskoj razini.