NATJEČAJ ZA ŠEFA KLAIĆEVE

U Bahtijarevićevu fotelju želi troje njegovih kolega

06.02.2018 u 16:48

Bionic
Reading

Na natječaj za ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), koji je zatvoren 2. veljače, javilo se troje kandidata. Zorana Bahtijarevića zamijenit će jedan od njegovih kolega s obzirom na to da se na natječaj javilo troje liječnika iz Klaićeve

Kako doznajemo, riječ je o Sanji Kolaček, Anti Čizmiću i Goranu Roiću.

Prof. dr. sc. Sanja Kolaček u Klaićevoj radi gotovo 30 godina, a od 2004. predstojnica je Klinike za pedijatriju.

Prof. dr. sc. Goran Roić u Klaićevoj je trenutno voditelj radiološkog zavoda Klinike za dječje bolesti, a iskustvo u vođenju ove bolnice već ima. Naime, na čelu Klaićeve bio je od 2007. U njegovu mandatu dogodio se neuspjeli eksperiment pripajanja Klaćeve Vinogradskoj bolnici. Pripajanjem je Roić dobio titulu zamjenika ravnatelja Vinogradske. No Klaićeva se 2012. opet izdvaja, a Roić gubi funkciju. Na čelo bolnice zbog golemih dugova dolazi sanacijski upravitelj.

Roićev mandat obilježilo je nekoliko medijskih istupa. Inače poprilično zatvoren,  Roić je žestoko branio čast bolnice koju je navodno ugrozio poznati voditelj i glumac Tarik Filipović koji je 2009. tijekom kviza Tko želi biti milijunaš na HTV-u izrazio sumnju da silne donacije koje dobiva bolnica ne završavaju na pravoj adresi. Roić je pod svjetla reflektora došao i 2011., kada je tijekom posjeta tadašnje predsjednice Vlade Jadranke Kosor dječjoj onkologiji na odjel puštena cijela svita ljudi, od pratnje premijerke do fotoreportera.

Tada je Roić krivnju svalio na ljude oko premijerke, da bi se poslije opravdavao navodeći kako bolnica ima velike koristi od posjeta.

Na natječaj se javio i doc. dr. sc. Ante Čizmić, specijalist dječje kirurgije i voditelj Kirurške poliklinike u Klaićevoj.

Na natječaj se nije javio trenutni v. d. ravnatelja Klaićeve Zoran Bahtijarević jer nema uvjete za ravnateljsku funkciju koje određuje Statut bolnice. Na čelu ove bolnice može biti jedino kandidat koji ima status profesora ili docenta. Statut Klaićeve ranije je bio mijenjan upravo u ovom dijelu, a slična praksa nije nepoznata ni u drugim bolnicama. Iz Klaićeve su u nekoliko navrata proteklih godina tražili od Ministarstva zdravstva dopuštenje za izmjenu statuta, no Ministarstvo se na zahtjeve oglušilo. Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako se pri odabiru ravnatelja neke ustanove trebaju poštivati propisi, odnosno statut bolnice.

Bahtijarević koji je bolnicu otvorio javnosti i koji od medija ne bježi kao njegovi prethodnici, Klaićevu nasljediku ili nasljednici ostavlja s pokrenutim novim projektima i blagajnom u plusu. Njegov odlazak nisu uspjeli spriječiti niti roditelji malih pacijenata koji su pokrenuli peticiju kako bi dali Bahtijareviću podršku.

  • +19
Zoran Bahtijarević Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL