ZIMA U KOSTIMA

U Americi hladno i polarnim medvjedima

07.01.2014 u 13:44

  • +10

Zima u Americi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Zbog velike hladnoće u SAD-u, čak su i polarni medvjedi i pingvini u zoološkim vrtovima spremljeni unutar četiri zida. Anana, sjeverna medvjedica u zoološkom vrtu Lincoln Park u Chicagu, nikada nije nataložila debeli sloj sala kakav obilježava medvjede na Arktiku pa je sklonjena u prostoriju s temperaturom iznad ništice

'Medvjedi u divljini jedu tuljane i tako talože salo, ali ovdje se ne hrane tuljanima', objasnila je Sharon Dewar, glasnogovornica zoološkog vrta u Chicagu.

U ornitološkoj nastambi National Aviary u Pittsburghu, bjeloglavi orlovi i afrički pingvini, naviknuti na umjerene temperature, sklonjeni su dok ne zatopli.

Chicago je pogodila rekordna hladnoća od -27 stupnjeva Celzijevih. Središnji dio SAD-a izložen je nezapamćenoj zimi pa je tako u ponedjeljak temperatura u Memphisu bila niža od one u Anchorageu na Aljasci, a u Atlanti je bilo hladnije nego u ruskoj Moskvi.

Velika hladnoća koju tzv. polarni vrtlog donosi u SAD nije tek obična zimska oluja. U mnogim područjima zabilježene su najniže temperature u proteklih 20 godina.

Mark Dayton, guverner Minnesote, naložio je zatvaranje oko 2.000 državnih škola, što je prvi takav slučaj od 1997. godine. Mnoge će ostati zatvorene i u utorak, uključujući i one u okolici Minneapolisa, gdje su snježni nanosi okovali mostove preko zamrznute rijeke Mississippi.