EBOLA ISTRIJEBLJENA, ALI...

U Africi izbila epidemija smrtonosnog virusa Marburg, jedna osoba je već preminula: Doznajte kako se širi i koji su simptomi

10.08.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), pozivajući se na zdravstvene vlasti u Gvineji, potvrdila je da je jedna osoba preminula od virusa Marburg, visoko zarazne hemoragijske groznice slične eboli

Od 1967., uglavnom u južnoj i istočnoj Africi, dogodilo se 12 izbijanja epidemije virusa Marburg, a ovo je prvi put da je smrtonosna bolest otkrivena u zapadnoj Africi.

Zaraza je otkrivena prošli tjedan, tek dva mjeseca nakon što je proglašen kraj epidemije ebole u kojoj je preminulo 12 ljudi.

Pacijent koji je u međuvremenu preminuo prvo je zatražio liječenje u lokalnoj bolnici, gdje mu se stanje brzo pogoršalo.

'Virus Marburg ima snažan potencijal širenja, što znači da ga moramo zaustaviti. Zajedno s lokalnim zdravstvenim vlastima koje imaju iskustvo i stručnost u upravljanju epidemijom ebole pokušavamo brzo odgovoriti na virus', rekao je Matshidiso Moeti, regionalni direktor SZO-a za Afriku.

"Radimo sa zdravstvenim vlastima na provedbi brzog odgovora koji se nadovezuje na prošlo iskustvo i stručnost Gvineje u upravljanju ebolom, koja se prenosi na sličan način", rekao je Moeti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SABC News

I ebola i virus Marburg otkriveni su u gvinejskom okrugu Gueckedou, blizu granica s Liberijom i Obalom Bjelokosti. Prvi slučajevi epidemije ebole 2014.-2016., najveće u povijesti, također su dolazili iz iste regije u šumskom području jugoistočne Gvineje.

Stope smrtnosti od slučaja Marburg u ranijim su se epidemijama kretale od 24% do 88% u prošlim epidemijama, ovisno o soju virusa i ponašanju stanovništva, izvijestila je SZO, dodajući da se prijenos dogodio kontaktom sa zaraženim tjelesnim tekućinama i tkivom.

Epidemija virusa započinje kada zaražena životinja, poput majmuna ili šišmiša, prenese virus na čovjeka. Virus se zatim širi s čovjeka na čovjeka kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe.

Simptomi su glavobolja, povraćanje krvi, bolovi u mišićima i krvarenje kroz različite otvore.