CIFRE DA ZABOLI GLAVA

U aferi Agrokor angažirani odvjetnički kapitalci, evo koliko bi mogli zaraditi

18.10.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Osumnjičeni u aferi Agrokor angažirali su hrvatsku odvjetničku kremu. Na impresivnom popisu je moćan dvojac Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, kao i Anto Nobilo. S obzirom na to da je riječ o jednom od najzahtjevnijih pravnih slučajeva, i odvjetnički honorari bit će izdašni. Izvor tportala kaže da će pojedini odvjetnici na svojim klijentima, bivšim čelnicima u Agrokoru, zaraditi milijunske iznose

Odvjetnici u Hrvatskoj svoje usluge naplaćuju prema odvjetničkim tarifama. No naš izvor kaže da, kada su u pitanju ovako opsežni slučajevi, klijent sa svojom obranom sklapa pogodbu oko honorara. Ukupna cifra na kraju nema veze s propisanom odvjetničkom tarifom.

'U stvarnosti su iznosi vrlo veliki i kreću se od desetak tisuća eura do stotinu tisuća eura. To ovisi o tome koga branite. Odvjetnici u slučaju Agrokor mogli bi zaraditi milijunske kunske iznose', kaže dobro upućen izvor tportala.

Prema odvjetničkoj tarifi, sastavljanje kaznene prijave, optužnog prijedloga ili privatne tužbe vrednuje se s 50 bodova, s time da bod donosi deset kuna. Iznos koji odvjetnici prema tarifi dobivaju za raspravu kreće se od tisuću kuna (100 bodova) za kaznena djela za koja je predviđena kazna do tri godine zatvora pa do četiri tisuće kuna po raspravi za kaznena djela za koja je zapriječena kazna viša od deset godina zatvora.

  • +2
Todorićevi odvjetnici dolaze u Kulmerove dvore Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'To je ništa, prema tome bi u većim slučajevima odvjetnici zaradili recimo ukupno sto tisuća kuna. U ovakvim predmetima, poput Agrokora ili obrane Ive Sanadera, te tarife ne postoje. Klijent i obrana unaprijed dogovaraju iznos, a on se obično ne plaća u cijelosti, nego se na početku da neki predujam', objašnjava naš izvor.

<<< Ovdje pročitajte tko sve brani osumnjičene u aferi Agrokor

Na naše pitanje koja je odvjetnička faca u Hrvatskoj najskuplja, kaže da je to sigurno Anto Nobilo, koji u aferi Agrokor zastupa Pirušku Canjugu, a na vrhu je i dvojac Sloković-Prodanović, koji osim Ivice Todorića na popisu klijenata ima Ivu Sanadera, bivšu SDP-ovu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec, Severinu, Dragu Tadića, a odnedavno i bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića. Naš izvor tvrdi da njegova obrana po raspravi dobije 40-50 tisuća kuna!

  • +2
Nadan Vidošević odlazi s pripremnog ročišta na Županijskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ipak, iako se jedna cifra dogovara, naplata je vremenski upitna. Tako je Prodanović svojedobno rekao da Ivi Sanaderu ne misli okrenuti leđa mada je upitno kako će od njega naplatiti usluge s obzirom na to da je bivšem premijeru zamrznuta imovina. 'Kad sam uzeo Sanadera, prvi motiv mi je bio da branim premijera. Sad kad sam ga preuzeo, neću mu okrenuti leđa!', pojasnio je svoje motive Prodanović.

  • +3
Nastavak suđenja Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl