OD SPEKTAKLA DO PRAVOSUDNOG ĆORKA

Demonstrativna uhićenja pred TV kamerama, zvuči poznato? Evo koliko smo puta to već gledali

18.10.2017 u 06:53

Bionic
Reading

Spektakularno hapšenje bivših šefova u Agrokoru po zagrebačkim elitnim kvartovima neodoljivo podsjeća na toliko puta viđene policijske akcije u kojima su moćnici padali kao kruške pred televizijskim kamerama. No nakon javnog poniženja, izvlačenja u rane jutarnje sate iz kuća i pretresa monumentalnih zdanja u većini slučajeva izostaje pravosudni epilog. Godinama nakon uhićenja junaci koruptivnih afera su ili osuđeni na dobrotvorni rad, ili se još vuku po sudovima. Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, junaci afere Agrokor i javnost pravomoćnu presudu čekat će godinama, ako ne i desetljećima

Tportal donosi najznačajnije afere koje su se proteklih godina odigrale u Hrvatskoj. Većini je zajednička jedna stvar - nakon spektakularnih uhićenja uslijedili su dugogodišnji pravosudni procesi, od kojih je rijetko koji slučaj dobio i epilog.

1. Veliki i Mali maestro

Prvi veliki antikorupcijski slučaj bio je Maestro. Jedan krak afere, pod nazivom Veliki maestro, krenuo je 2007. spektakularnim uhićenjem trojice potpredsjednika Fonda za privatizaciju, na čelu s Josipom Matanovićem i Robertom Pešom te još devet osumnjičenika.

Tih godina trebalo je dokazati Europskoj uniji da je Hrvatska spremna boriti se protiv korupcije, što je često isticano kao najveći kamen spoticanja tada još budućem članstvu Hrvatske. U ovom slučaju pravomoćno osuđeni su tek potpredsjednik Fonda Josip Matanović i odvjetnik Juraj Prazajder.

Peša, koji je proveo gotovo dvije godine u pritvoru, a kasnije je oslobođen, tužio je Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i dobio spor. Isto je napravio i Matanović jer je tvrdio da su mu narušena prava na poštivanje privatnog života i prava na pošteno suđenje. I on je dobio spor protiv Republike Hrvatske. 

Drugi krak afere Maestro, Mali maestro, odnosio se na privatizaciju Dalmacijavina. Deset godina od uhićenja zbog optužbi za primanje, odnosno davanje mita, sudi se bivšem potpredsjedniku Fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću, i to četvrti put. Prethodne tri presude, jednu osuđujuću i dvije oslobađajuće, ukinuo je Vrhovni sud.

2. U kućnom ogrtaču pred novinare i policiju

Godine 2008. u rano jutro policija je pokucala na vrata obiteljske kuće ugledne profesorice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i nekadašnje predsjednice saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Deše Mlikotin Tomić. No osim policije, pred kućom profesorice, nimalo slučajno, našla se sva sila novinara.

Svi su tada mogli svjedočiti njezinom padu, javnost su obišle snimke na kojima policiji otvara vrata u kućnom ogrtaču, raščupane kose i bez trunke šminke na licu. Mlikotin Tomić i još desetoro optuženika nepravomoćno su proglašeni krivima zbog kupoprodaje ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na ponovljenom suđenju u lipnju ove godine - gotovo deset godina od uhićenja. Profesorici je zatvorska kazna zamijenjena sa 730 sati humanitarnog rada dok je posrednik Milan Ćevid dobio dvije godine zatvora.

3. Suđenje za Bankomat i dalje traje

Dvije godine kasnije na hrvatsko-slovenskoj granici uhićen je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Josip Protega. Uz njega su u aferi Bankomat pali i njegovi najbliži suradnici Ivan Sladonja i Marijo Krinić te još osam klijenata banke. Optužnica je potvrđena dvije i pol godine otkako je podignuta tako da suđenje za malverzacije u toj državnoj banci i dalje traje.

4. Afera Kamioni

Bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić 2009. našli su se na udaru policije zbog slučaja Kamioni. Teretilo ih se da su pogodovali tvrtki Eurokamion da dobije posao nabave 29 kamiona. U prvostupanjskom postupku Rončević je osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine, no Vrhovni sud potkraj 2015. poništava tu presudu, a u ponovljenom suđenju oslobođeni su svih optužbi.

5. Farbanje tunela

Možda najbizarniji slučaj dugotrajnih sporova je onaj protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta i tvrtke Skladgradnja. Optužnica je podignuta nakon šest i pol godina istrage!

Državno odvjetništvo podignulo ju je u lipnju 2016., a njome su obuhvaćeni bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul. Početkom 2017. optužnica još nije bila potvrđena i vraćena je na doradu.

6. Mladineo: Tri slučaja, niti jedna presuda

Vinku Mladineu, bivšem šefu državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nad glavom vise tri suđenja, no s obzirom na učinkovitost pravosuđa, za sada može mirno spavati. U jednom slučaju tereti ga se da je sa zadarskim poduzetnikom Mihom Zrnićem Marinovićem, koji je poznat i kao dalmatinski kralj otpada, oštetio Fond za 46 milijuna kuna. Optužnica je potvrđena četiri godine od podizanja.

Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medije. Optužen je i da je s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke u aferi s fiktivnim otkupom PET ambalaže oštetio Fond za 130 milijuna kuna.

7. Sanaderu tek jedna nepravomoćna presuda

Kralj korupcijskih afera zasigurno je bivši premijer Ivo Sanader. Pad nekoć omiljenog šefa Vlade stigao je kao prava pljuska. Nekoliko predmeta je otvoreno, a posljedice se povlače i dan danas, posebno u aferi Ina-MOL. Sanader je proveo iza rešetaka oko dvije i pol godine, pravosudna trakavica traje godinama, a epilog je sljedeći: nepravomoćna presuda u aferi Planinska od četiri i pol godine zatvora, a u slučaju Fimi medije ukinuta je prvostupanjska presuda te je u tijeku novo suđenje. U aferi Ina-MOL ukinuta je pravomoćna presuda, a u aferi HEP-Dioki tek se čeka početak suđenja.

  • +74
Sva lica Ive Sanadera Izvor: Cropix / Autor: Cropix

8. Legendarno guljenje krumpira

Afera Planinska zahvatila je i nekadašnjeg ministra regionalnog razvoja Petra Čobankovića. Njegova je kazna postala sinonim za nedjelotvornost hrvatskog pravosuđa. On je priznao krivnju, a optužnicom ga se teretilo da je za potrebe Ministarstva kupio zgradu koja je bila u vlasništvu HDZ-ovca Stjepana Folića u Planinskoj ulici, čime je državni proračun oštetio za 26 milijuna kuna. Kažnjen je sa 730 sati društveno korisnog rada u pučkoj kuhinji, u kojoj je, kako je rekao, gulio krumpire.

9. Polančec za Spice oslobođen, pao na dva druga slučaja

Nekadašnji HDZ-ov potpredsjednik Vlade Damir Polančec prošle godine nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi Spice. On i sedmorica suokrivljenika na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom te da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, a četvorica optuženih proglašeni su krivima jer su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS. 

Polančec ima i dvije pravomoćne presude, no u znatno 'lakšim' slučajevima. Osam i pol mjeseci zatvora odležao je zbog isplate pola milijuna kuna iz državnog proračuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu nepotrebne stručne studije vezane uz pokušaj rješavanja problema bivših radnika Borova srpske nacionalnosti. Zbog slučaja Reflektori osuđen je uvjetno na godinu zatvora. U tom je slučaju priznao da je posredovao pri postavljanju rasvjete na igralištu u njegovim rodnim Đelekovcima.

10. Pad Nadana Vidoševića

Dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević uhićen je prije četiri godine. Javnost je tada bila zapanjena zbirkom umjetnina koju su istražitelji odnosili iz njegovog doma, a šlag na tortu stigao je nakon što su u podrumu otkrivene preparirane egzotične životinje koje je Vidošević lišio života tijekom svojih safari izleta.

  • +8
Nadan Vidošević na safariju u Mozambiku 2012. Izvor: Promo fotografije / Autor: Mashambanzousafaris.com

U optužnici ga se tereti da je preko tvrtke Remorker International, u vlasništvu Igora Premilovca, isisao iz HGK desetke milijuna kuna. U pritvoru je proveo pet mjeseci, a suđenje je u tijeku.

11. Prometna renesansa Božidara Kalmete

Drugi krak afere Remorker vodio je do HDZ-ovog zadarskog moćnika Božidara Kalmete. Optužen da je preko spomenute tvrtke s čelnicima Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta iz tih tvrtki izvukao četrdesetak milijuna kuna. Suđenje Kalmeti počelo je u listopadu ove godine.

Prometna renesansa Hrvatske Autor: Zekoslav Mrkva

Ovom slučaju pripojen je i krak Fimi medije koji vodi do Kalmete. Tereti ga se da je kao ministar mora, prometa i infrastrukture marketinškoj tvrtki Fimi media isplatio 600 tisuća kuna za snimanje nepotrebnog propagandnog filma ‘Prometna renesansa Hrvatske'.

12. Bandićevi štandovi i Agram

Uhićenje Milana Bandića prije tri godine trebalo je napokon potvrditi ono o čemu se godinama govorilo - da se poslovi u Zagrebu dobivaju na mutan način, preko rođačke i prijateljske veze. Je li to doista tako, vidjet ćemo nakon pravomoćnih presuda, no na njih ćemo još dugo čekati. Naime u aferi Štandovi, u kojoj se Bandića tereti da je mimo pravila udruzi U ime obitelji besplatno dao štandove za promidžbu, nedavno je otkazano pripremno ročište.

  • +18
Uhićenje Milana Bandića Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Milan Bandić

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa suradnicima nizom nezakonitosti oštetio Grad, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun. Bandića se tereti za pogodovanje tvrtki Petra Pripuza, CIOS-u, te tvrtki Bramgrad, kojoj je na čelu Branko Mihaljević, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

U tom slučaju sud tek treba odlučiti o osnovanosti optužnice.

Bandićeva obrana u oba je slučaja žalbama osujećivala korake pravosudnih organa.

13. Novi gradonačelnik s tri optužnice

Ivan Čehok na ovogodišnjim lokalnim izborima postao je ponovno varaždinski gradonačelnik. Građani su mu dali povjerenje iako se protiv njega vode tri procesa.

  • +4
Ivan Čehok preuzeo je upravljanje Varaždinom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Uhićen je 2011., a potom i 2013. Tereti ga se da je s Davorom Pataftom i drugima zlouporabio položaj i ovlasti te je potpisao ugovor o interventnom odvozu otpada iz Brezja, čime je oštetio Varaždin za 31,5 milijuna kuna. Suđenje je počelo 2015. Iste godine započelo je suđenje i u postupku u kojem ga se tereti za zamjenu zemljišta između Parkova i Varaždina, pri čemu je grad oštećen za 6,3 milijuna kuna. Suđenje u ovom slučaju počelo je prije dvije godine.

Osim toga, tereti ga se da je u ime Varaždina potpisivao štetne ugovore kojima se pogodovalo tvrtkama Zagorje i Zagorje-Tehnobeton, a čime mu je počinjena šteta od 6,1 milijun kuna. U ovom je slučaju optužnica potvrđena, no suđenje nije počelo.

14. Uhićenje Marine Lovrić Merzel

SDP-ova nekadašnja sisačka gradonačelnica Marina Lovrić Merzel uhićena je u proljeće 2014. u policijskoj akciji koju su novinari pratili iz minute u minutu. Pretresane su gradske prostorije, kuće i vikendice. Priča o korupcijskoj hobotnici u Sisku utihnula je nakon toga. Suđenje još nije počelo.

  • +7
Djelatnici PNUSKOK-a uhitili županicu Marinu Lovrić Merzel Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk