HZZO OPTUŽUJE

U 2015 država nije pokrila dopunsko osiguranje na teret proračuna

30.03.2016 u 19:24

Bionic
Reading

Prošle je godine država HZZO-u uplatila manje od polovice iznosa kojim proračun pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje za osjetljive skupine građana, objavio je u srijedu HZZO i, na medijske upite o poskupljenju police, objasnio da procedura za poskupljenje počinje tek kad stigne takav nalog od Ministarstva zdravlja.

Kad Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dobije službeni nalog Ministarstva zdravlja za podizanje cijene police dopunskoga zdravstvenog osiguranja, postupit će po redovitoj pravnoj proceduri, to jest stavit će odluku na javnu raspravu, a zatim će Upravno vijeće HZZO-a donijeti konačnu odluku na temelju analize javne rasprave, priopćio je u srijedu HZZO.

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u srijedu kako je povećanje cijene police dopunskoga zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna od 1. svibnja mjera za povećanje prihoda zdravstvenog sustava.

HZZO je u priopćenju kojim odgovara na medijske upite o poskupljenju dopunskoga zdravstvenog osiguranja naveo da je broj valjanih polica 2.471.301, od čega je 881.779 na teret državnog proračuna za siromašnije građane, branitelje i ostale osjetljive skupine.

"Točno je da se iz proračuna ne dobivaju sva financijska sredstva koja bi trebala biti dobivena za pokrivanje prava koja je država dala osjetljivim skupinama. Za spomenuti broj polica na teret državnog proračuna trebalo bi HZZO-u biti uplaćeno 815 milijuna kuna, a država mu je 2015. godine uplatila 365.776.982,88 kuna", kaže se u priopćenju Službe za odnose s javnošću.

Vlada je na twitteru objavila da konačna odluka o poskupljenju dopunskoga zdravstvenog osiguranja nije donesena jer se "još radi na kreiranju parametara za cjelovito rješenje".