POTPORE NEZAPOSLENIMA

'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto'

17.05.2016 u 13:55

Bionic
Reading

Predstavnici Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i razvojne agencije Zagreb - TPZ potpisali su u utorak Sporazum o suradnji na dodjeli potpora nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitoga posla

Nezaposlenim osobama, koje su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje podnijele zahtjeve za samozapošljavanje prema mjeri "Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto" i dostavile prihvatljive poslovne planove, dodjeljivat će se 25.000 kuna za pokretanje vlastitoga posla.

S obzirom na vrlo uspješnu mjeru 'Tvoja inicijativa - tvoje radno mjesto', koja je omogućila da se u Zagrebu zaposli više od 500 osoba, i ove smo godine izdvojili 2,5 milijuna kuna za oko 100 nezaposlenih osoba, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Dodao je da je i ta mjera, u koju je grad dosad uložio 13 milijuna kuna, pridonijela trendu smanjivanja stope nezaposlenosti u Gradu Zagrebu, koja je gotovo trostruko manja nego na razini Hrvatske.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava Ante Vučić, koji je istaknuo da Hrvatska kroz razne poticajne mjere nastoji smanjiti stopu nezaposlenosti, pogotovo za teško zapošljive osobe, one koje su izgubile posao i koje treba vratiti na tržište rada te mlade. Mjere se financiraju i iz europskih fondova, a ovakva suradnja s lokalnom zajednicom je hvale vrijedna, rekao je Vučić.

Od ukupnog broja novih tvrtki koje su u Zagrebu otvorene uz pomoć ove mjere, oko 20 posto je u vlasništvu mladih osoba do 30 godina, dok je u vlasništvu žena oko 40 posto. Najveći broj novih tvrtki je iz područja uslužnih djelatnosti.

Bandić je izrazio zadovoljstvo visokim udjelom žena, ističući kako je cilj da žene budu zastupljene 60 posto. One to zaslužuju jer su marljive i vrijedne, rekao je Bandić, koji je zadovoljan i što pada stopa nezaposlenih. U odnosu na isto razdoblje prošle godine danas je broj nezaposlenih manji za više od 6000 ili 15,3 posto, dok je u odnosu na dvije godine ranije taj pad još izraženiji i manji za 12.900 osoba ili 27,4 posto, naveo je Bandić i dodao da se s tim brojkama rijetko tko može pohvaliti.

Krunoslav Knežević iz zagrebačkog ureda HZZ-a ocijenio je da je mjera polučila odlične rezultate. Na zavod je u 3,5 godina pristiglo oko 3.555 poslovnih planova za samozapošljavanje, a Grad Zagreb ih je preuzeo 508, naveo je Knežević.

Razvojna agencija Grada Zagreba će kao i do sada osigurati besplatnu edukaciju i mentoriranje nezaposlenih osoba tijekom prve godine poslovanja, koju će provoditi posredstvom Poduzetničkog centra - Plavog ureda.