tijekom 1993. godine

Tužiteljstvo u Travniku još istražuje stradanje svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima

11.12.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Srednjobosanske županije sa sjedištem u Travniku još uvijek vodi istragu o okolnostima samoubojstva policajca koji je bio svjedok državnog Tužiteljstva BiH u istrazi oko ratnih zločina nad Hrvatima na području Bugojna

"Tužiteljica je naložila mjere i radnje s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojim se dogodio ovaj slučaj", rekli su Hini iz ureda za informiranje Srednjobosanskog županijskog tužiteljstva. Dodali su kako će nakon okončanja istrage te prikupljanja dokaza tužiteljica donijeti odluku o čemu će izvijestiti javnost.

Umirovljeni policajac Merzuk Aletić iz Donjeg Vakufa pucao je sebi u glavu 28. studenog na lokaciji Rostova nedaleko Bugojna, gdje su prije dvije godine pronađena tijela četvorice od 21 Hrvata, žrtava ratnoga zločina koji su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom 1993.

Ranije je Hini potvrđeno kako je Aletić bio svjedok Tužiteljstva BiH u istrazi ratnih zločina koja se vodi protiv više bošnjačkih ratnih dužnosnika, ratnog načelnika Dževada Mlaće i zapovjednika Armije BiH Selme Cikotića. Protiv njih se godinama vodi istraga koja nije rezultirala podizanjem optužnice.

Po medijskim navodima, Aletić je bio pod pritiskom zbog suradnje s državnim istražnim organima prije počinjenja samoubojstva.

Samoubojstvo se dogodilo u mjestu Rostovo nedaleko od Bugojna gdje su prije dije godine otkrivena tijela četvorice od 21 najvišeg hrvatskog vojnog i političkog dužnosnika iz toga gradića koji su zarobljeni u ljeto 1993. tijekom bošnjačko-hrvatskog rata.

Nekoliko mjeseci su bili zatočeni u logoru u središtu grada što je zabilježio i Crveni križ, nakon čega su najvjerojatnije odvedeni na lokaciju Rostovo, u čijoj se blizini nalazio i logor stranih boraca mudžahedina koji su se borili na strani Armije BiH.

Oni su tamo najvjerojatnije ubijeni u zimu 1993. Iz te skupine, tijela dvojice Hrvata su pronađena na širem području Bugojna, dok se još uvijek traga za tijelima 15 nestalih.