završeno ročište

[FOTO] Francišković ostaje u zatvoru, Kovačević ide na slobodu. Prosvjednici im došli dati podršku

04.12.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u subotu navečer odredila je istražni zatvor Marku Franciškoviću osumnjičenom za javno poticanje na terorizam, dok je suokrivljenik Natko Kovačević pušten da se brani sa slobode, uz mjere opreza.

Par desetaka prosvjednika okupilo se večeras ispred ulaza u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda kako bi pružilo podršku Franciškoviću i Kovačeviću, javlja Jutarnji list.

Državno odvjetništvo ranije je za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog poticanja na terorizam tijekom prosvjeda protiv covid potvrda.

Franciškoviću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok će se Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati svaki tjedan javljati u policijsku postaju.

Franciškovićev odvjetnik medijima je kazao da "njegov branjenik nikoga nije poticao na naslije i da je postupao miroljubivo".

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Sumnjaju da su okrivljenici tijekom studenog 2021., kako bi realizirali "protupravno djelovanje", istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije covida-19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

  • +24
Dovođenje Natka Kovačevića i Marka Franciškovića na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Također, Tužiteljstvo sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.