Damir Mamić iz Trogira

Privedenom Franciškoviću prijeti do 10 godina zatvora. S puno blažom kaznom prošao je još jedan koji je poticao na terorizam. Sjećate se komandira Šamila?

03.12.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Javno poticanje na terorizam – tako glasi naziv kaznenog djela za koje, prema prvim informacijama, policija sumnjiči Marka Franciškovića, u petak privedenog s nekolicinom istomišljenika. O isti, 99. članak Kaznenog zakona ogriješio se prije gotovo devet godina i Damir Mamić iz Trogira, a koji je sam sebe nazivao komandir Šamil

Policija još nije otkrila detalje, niti je poznato za što konkretno sumnjiči Franciškovića, no zna se da se ogriješio o članak 99. Kaznenog zakona – javno poticanje na terorizam.

Za to je kazneno djelo predviđena od jedne do čak 10 godina zatvora.

Još jedan poznati javni pozivač na terorizam, samoprozvani komandir Šamil, dobro je prošao.

On je 2014. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Određena mu je i mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.

  • +6
Damir Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

On je 11. siječnja 2013. na profilu na Facebooku objavio video koji je snimio u svojem domu kako bi uznemirio građane Republike Hrvatske i zbog 'ozbiljnog narušavanja njezinih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura'.

Pozvao je članove grupe i sve koji je prate na napade na objekte specijalne policije, posebice u Zagrebu i bazi u Lučkom, zatim na policijske postaje, sve objekte i javne ustanove, pogotovo one na kojima je zastava Europske unije, na željezničke pruge i cestovne komunikacije, mostove na autocestama, napade na bankare i zlatare, pripadnike 'šiptarske' i druge mafije, krupne kapitaliste i sve građane sklone kapitalizmu, Bruxellesu, Europskoj uniji i NATO-u. Mamiću se na teret stavlja i da je pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa, kao što su akcije iz ljeta 1941. Državna odvjetnica rekla je tijekom suđenja kako smatra da je optuženi trebao biti svjestan svojeg ponašanja, pogotovo ako se zna da je riječ o iznadprosječno inteligentnoj osobi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lukrecije Spisky

'Drugovi i drugarice revolucionari, odlučio sam se obratiti članovima revolucionara i onima koji prate rad grupe povodom akcija pokreta otpora noćas i prije dva dana u rajonu Zagreb. Nužno je da se pri napadima na neprijateljske ciljeve izbjegnu žrtve. Svake civilne žrtve bile bi kontraproduktivne. Koristile bi vladajućoj klasi, trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta u smislu obezvrjeđenja borbe pokreta otpora i prikazivanja članova pokreta otpora kao bezvrijednih krvoločnika, bezumnika i ubojica.

Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice', govori u 'pozivu' na YouTubeu, pa nastavlja: 'Nužno je izvršiti napade na javne ustanove na kojima su izvješene zastave Europske unije. To su legitimni ciljevi pokreta otpora. Treba nastaviti napade na željezničke pruge, na parazite - bankare, zlatare i pripadnike šiptarske mafije', pozivao je Šamil svoje sljedbenike.