ODUSTAJU OD PROGONA

Tužiteljstvo ne može riješiti ubojstvo Frane Despića

10.11.2009 u 22:18

Bionic
Reading

Tužiteljstvo je nakon 20 mjeseci istrage odustalo od progona Aleksandra Koprenice (23) za ubojstvo Frane Despića (18) u zagrebačkom parku Ribnjak u noći 15. ožujka prošle godine

Unatoč djelomičnom priznanju u policijskoj postaji, pronađenom oružju i desetinama svjedoka, nakon brojnih vještačenja, izuzimanja bioloških tragova i DNK testova, nije nađeno dovoljno dokaza da se pokrene sudski proces protiv Koprenice.

U dopisu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva stoji kako nisu nađeni ni dokazi protiv nekog drugog počinitelja, pa sada ispada da za smrt mladog navijača Frane, izazvanu s tri uboda nožem, nitko nije kriv. Njegovo ubojstvo tako ostaje neriješeno iako je policija svoj dio posla obavila kada je Koprenicu kazneno prijavila.

'Tijekom istrage pred istražnim sucem ispitano je više svjedoka. No iz njihovih iskaza nisu dobivena saznanja da je Aleksandar Koprenica počinio kazneno djelo. Provedena su i vještačenja, ali ni ti rezultati nisu pokazali da je Koprenica počinio kazneno djelo ubojstva. Nije bilo dokaza koji bi upućivali na nekog drugog počinitelja pa je tužiteljstvo istražnom sucu Županijskog suda 3. studenoga izjavilo da odustaje od progona osumnjičenika Aleksandra Koprenice', stoji u dopisu Županijskog državnog odvjetništva.

Koprenica je s društvom te kobne večeri slavio rođendan u parku Ribnjak kada im je prišlo desetak mladića. Prema policijskoj verziji, oni su se prije dogovorili da u taj park idu napraviti nered i izazvati tučnjavu. Među njima je bio i Frano Despić, mladić iz Savskog gaja koji je živio s majkom i bratom. Otac mu je poginuo u Domovinskom ratu.

Prišli su Kopreničinu društvu oko 22.30 i uz psovke i pogrde počeli trgati drvene koševe za smeće i raditi priručne palice. U uličnom žargonu to se naziva 'čišćenjem parka', i to su radili više puta do tada. Grupa je navodno koketirala sa skinhedsima te su bili povezani s ekstremnom navijačkom frakcijom BBB-a, tzv. Agram Crewom.

Napali su ih dijelom i zato što su Kopreničini prijatelji bili metalci i alternativci, ali to se pokazalo tragičnom odlukom jer je, barem po tadašnjoj službenoj policijskoj verziji, Koprenica iz ruksaka uzeo preklopni nožić Leterman. Aleksandar je, što je tada utvrdila policija, tri puta ubo Despića koji ga je napao, a porezao je i Despićeva prijatelja. Nakon toga je pobjegao i nožić bacio u smeće.

No sada se ispostavlja da nitko nije vidio tko je ubo Franu, a ni sam Koprenica jučer nije sa sigurnošću mogao reći što se dogodilo. Nakon tučnjave završio je u pritvoru iz kojeg je izašao za 20-ak dana i otad je na slobodi.

Odvjetnik obitelji Despić Silvije Degen razočaran je odlukom tužiteljstva. 'Pa nije se Despić sam izbo nožem. Obitelj Despić dići će privatnu tužbu', kaže Degen za Jutarnji list.