'URAVNOTEŽIMO SE!'

Tužan omjer u Saboru: Samo 25 posto zastupnica

07.06.2011 u 16:14

Bionic
Reading

U hrvatskim saborskim klupama sjedi tek 25 posto zastupnica spram 75 posto zastupnika, a taj se tužan omjer slabo mijenjao u razdoblju od 2000. do 2007. godine, ali nadamo se da će nakon predstojećih izbora slika ipak biti drukčija - uravnotežena, poručila je predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin prilikom predstavljanja pokretanja Kampanje za povećanje udjela žena u Hrvatskom saboru na parlamentarnim izborima 2011. godine uz poruku 'Uravnotežimo se!'

Premda prema istraživanjima 'značajan postotak birača smatra da je postojeća zastupljenost žena nedovoljna i vjeruju da bi njihova veća prisutnost promijenila stvari u politici', istaknula je Zorica Siročić iz Centra za ženske studije, u političkim strankama još se znaju zapitati moraju li imati 40-postotne ženske kvote na izbornim listama.


Da moraju, kad već nemaju dovoljno razvijene svijesti, propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova, a kako je podsjetila Štimac-Radin, tu su još i Izmjene te dopune Zakona o političkim strankama te Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2011-2015. Problem je, međutim, što zasad još nema i sankcija za one koji se ne pridržavaju slova zakona, ali tome je sada tako jer se 'strankama htjelo dati dovoljno vremena u okviru prijelaznog razdoblja za razvijanje programa posvećenih interesima i privlačenju žena, pa bi prve financijske kazne u slučaju nepoštivanja kvota trebale uslijediti nakon nadolazećih izbora', objasnila je Štimac-Radin.

Istaknula je da 'u društvu postoji svijest o neravnopravnosti jer čak 60 posto građana smatra da muškarci i žene nisu ravnopravni, a sličan je omjer i u Europskoj uniji'. Da sve ipak nije tako crno, pokazalo se na prošlim lokalnim izborima uoči kojih je također rađeno na podizanju svijesti o ovom pitanju, koje nije od jučer i koje nije samo ženski problem, a nakon kojih je 'došlo do mjerljivog povećanja od sedam posto u zastupljenosti žena u tijelima lokalne samouprave što su i međunarodni promatrači ocijenili kao dobar napredak', istaknula je Štimac-Radin.

Može li prsnuti saborski stakleni strop?

Stoga ne čudi njezina najava da se Vladin ured za ravnopravnost spolova u suradnji s nevladinim udrugama 'nada probiti takozvani saborski stakleni strop od 20-ak posto zastupnica', premda je i u Europskoj uniji slična situacija uz poneke izuzetke. Pripomoći tome trebala bi i kampanja 'Uravnotežimo se!' U tu su svrhu snimljeni i simpatičan promidžbeni videospot koji možete pogledati ovdje te radijski spot, koji će uskoro biti besplatno vrćeni na HTV-u te Hrvatskom radiju, a nadaju se i u ostalim elektronskim medijima. Ured će nakon već provedenog natječaja financirati i projekte na temu uravnoteženosti nekoliko nevladinih udruga iz cijele Hrvatske (između ostalih, Centar za ženske studije, CESI, B.a.B.e., Delfin, CGI, Cenzura Plus), bit će organizirani okrugli stolovi i tribine o političkoj participaciji žena te na kraju i monitoriranje izbornog procesa te rodna analiza izbornih lista nakon njihove predaje, nabrojala je Štimac-Radin.

Blagu sjenu nepovjerljivosti spram uspjeha, ali vjernu sliku stvarnosti na koju se upozorilo na skupu, bacilo je i prikazalo, uz časnu iznimku mladog redatelja spota, premda su bili pozvani, posvemašnja odsutnost muških kolega i predsjednika stranaka što je Štimac-Radin komentirala riječima 'da im se vjerojatno ne sviđa ideja kampanje'.

Bojazan da 'politička atmosfera nije pogodna za skok kojemu se unatoč svemu ipak nadaju', izrazila je Mirjana Kučer iz Delfina, a Željka Milišić iz Cenzure plus upozorila je na 'nedovoljnu informiranost građana i građanki o važnosti sudjelovanja žena u politici i društvu dok mediji gube svoju informativnu i edukativnu ulogu te nisu društveno angažirani, a iznimno su važni u cijelom procesu'.

Nepoznavanje i neinformiranost ogleda se i u podatku, koji je iznijela Štimac-Radin, a prema kojem samo 12 posto hrvatskih građana zna da u Hrvatskoj postoje antidiskriminacijski zakoni. Koliko površinski dojam može biti varljiv, upozorila je i Mirjana Galo iz udruge HOMO koja je kazala da se 'Istra diči naprednošću, a po pitanju ženske zastupljenosti u lokalnim tijelima je nazadnjačka' i smatra 'Istru vrlo čvrstim muškim bastionom, koji će biti teško razbiti'.

'Može se biti žena, peći kolače i voditi državu'

Premda je većina na kraju izrazila zadovoljstvo skupom i porukom 'uravnotežimo se', svijetao balans skupa, koji je okupio dio ženskih stranačkih snaga, među samim je sudionicama ipak potamnio istup HDZ- ove saborske zastupnice i članice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Đurđice Sumrak.

Ona je ničim izazvana zakoračila na branik predsjednice svoje stranke i hrvatske Vlade, opetovano tumačeći prisutnima sve 'iznimne zasluge i doprinose' koje ova poduzela na putu uravnoteženja, a baš nikako nije Sumrak mogla propustiti priliku biti glas gospođe premijerke kazujući 'da se može biti žena, peći kolače i voditi državu, pri čemu je zamjerila i da 'unatoč premijerkinom angažmanu za žene, svi samo gledaju njezine broševe, i to nekritički, s namjerom vrijeđanja i ponižavanja'. Imala je Sumrak i kritičkih opaski na spot kampanje koji smatra 'nije dovoljno topao i ljudski', premda je dobro upozorila da u Saboru, a i inače ima zastupnica, no ponajprije žena koje se povrh svega bore, i to hrabro i s invaliditetom.

Kao i svi koji se dobro sjećaju da je premijerka sama svoju premijersku žensku priču oplemenila krumpir salatom te niskom sličnih začina, preko ovoga kao i većina sudionica skupa koje su se uznemirile na riječi Sumrak, nije mogla prijeći HNS-ova gradska zastupnica Morana Paliković-Gruden, koja je na samom kraju skupa pozvala na 'složnost i ostvarivanje cilja kampanje, bez potrebe za pozivanjem desnice, ljevice, kombinacija na zajedništvo putem kuhanja, djece, obitelji jer je to osuđeno na propast, za razliku od jasne poruke ove kampanje kao točke na kojoj se svi možemo složiti'.