ŽESTOKA KRITIKA MILANOVIĆA

Turudić političkim intervjuom zgrozio pravosuđe

Bionic
Reading

Ako se suci žele baviti politikom, neka izađu na izbore – tako je bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović prokomentirala prašinu koja se digla nakon jučerašnjeg intervjua koji je Večernjem listu dao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić. Razgovor u kojem je Turudić politički žestoko kritizirao aktualnu vlast mnogi su protumačili kao pokušaj njegovog pozicioniranja u eventualnoj budućoj vladi Tomislava Karamarka

U prilog toj tezi ide i činjenica da je Turudić u razgovoru za Večernji list najviše kritizirao premijera Zorana Milanovića, kojeg je optužio za napade na sudstvo, dodavši pritom kako premijer 'pluta bespućima svog neznanja i bahatosti'.

Osim toga, predsjednika Vlade prozvao je i zbog ratnih godina. 'Kao birač mogu reći da je HDZ stranka koja je dala odlučujući doprinos stvaranju hrvatske države. Nismo svi dali isti doprinos. Neki su dali veći. Tko je bio premlad za rat sa 25 godina pa je kao vježbenik Trgovačkog suda išao u Bruxelles raditi (misli na Zorana Milanovića, op. a.), taj sigurno nije dao isti doprinos kao ja koji sam bio dragovoljac Domovinskog rata', kazao je Turudić.

Turudić je, uz to, stao i u obranu zviždanja u Kninu jer je to 'demokratsko pravo' onih koji su nezadovoljni. Sam, kao bivši branitelj, nije išao u Knin 'da se ne bih doveo u iskušenje zviždati ili ne'.

Olujić: Turudić se kandidirao za Karamarkovog ministra

Sve izgovoreno nije primjereno kada dolazi od jednog suca, i to predsjednika jednog od najvećih sudova u Hrvatskoj, slažu se naši sugovornici. Da je takvo nešto izgovorio u vrijeme Tuđmana, Turudić bio odmah bio suspendiran, kazao je za Novi list bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić.

'Zgrožen sam. On je delegitimirao demokratski izabranu vlast i ujedno se u tom programatskom istupu kandidirao za neku visoku dužnost u pravosuđu. Vjerojatnije za ministra, jer u Vrhovnom sudu su mu vrata zatvorena. Valjda je procijenio da je nakon Knina ova vlada slaba, da je na idućim parlamentarnim izborima moguća promjena vlasti i da je stoga vrijeme da se ovako aktivira. Na DSV-u, Vrhovnom sudu i Udruzi sudaca je da reagiraju, Turudić više ne bi smio biti sudac, a kamoli na čelu najvećeg suda u državi. Taj polupismeni HDZ-ov sudac povrijedio je trodiobu vlasti i politizirao sudbenu vlast', ocjenjuje Olujić.

Kregar: Dobar sudac ne mora biti vješt političar

Da bi trebao reagirati DSV i zauzeti stav, smatra i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Josip Kregar.

'DSV ima odgovornost ne samo za kršenje profesionalnih radnih obaveza nego i za kršenje načela obavljanja sudačke profesije', kazao je Kregar za tportal.

Naime, iako je, kaže Kregar, Turudić iskreno rekao što misli, kao sudac ne bi to smio javno zagovarati. 'Makar obavlja javnu dužnost, njemu pravila sudske profesije i etike brane aktivnu političku djelatnost. Ovo je bio iskreni politički intervju, a ne profesionalni stav gospodina Turudića te se pokazuje da dobar sudac ne mora biti i vješt političar', kaže Kregar.

No, unatoč tome, Kregar ne misli da se Turudić intervjuom htio pozicionirati kao budući ministar. 'Ne smatram da je ovdje u pitanju samokandidatura, ali je bio način da Turudić dobije simpatije sudačke profesije. Međutim, onaj koji ima simpatije ceha neće imati simpatije mnogih birača koji o sudstvu ne misle da je profesionalno i dobro i skloni su pretjeranom kritiziranju', poručuje Kregar.

Vesna Škare Ožbolt: Suci se ne smiju baviti političko-ideološkim temama

Za Turudićev nastup nisu pretjerano imale razumijevanja ni bivše ministrice pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i Ingrid Antičević Marinović

Dapače, upravo je Turudić kumovao odlasku Škare Ožbolt s visoke funkcije u Vladi jer se u vrijeme Ive Sanadera nije složila s njegovim imenovanjem na mjesto predsjednika Županijskog suda. O Turudiću je, poručila je za Novi list, odavno sve rekla. 'Ali jasno je da se suci ne bi smjeli baviti političko-ideološkim temama sve dok su u službi. Druga je stvar kad uđu u političke vode ili postanu ministri', naglašava Vesna Škare Ožbolt.

Iako je bila na službenom putu u Turskoj pa nije u detalje pročitala intervju, Ingrid Antičević Marinović općenito je komentirala Turudićeve prozivke jer, kaže, ovo mu nije prvi put.

'Ima političara koji bi sudili i sudaca koji bi se bavili politikom, a dovoljno bi bilo kad bi svak radio svoj posao jer je on vrlo težak i obiman. Na kraju krajeva, zato je vlast i podijeljena. Ima sudaca koji se javljaju samo kako bi komentirali SDP-ovu koalicijsku vlast', poručila je bivša SDP-ova ministrica za tportal.

Podsjetila je kako je i kada je Račanova vlada preuzimala vlast bilo straha u sudstvu da će doći do nekakvog revanšizma. 'Ja sam se kada sam preuzimala Ministarstvo pravosuđa zalagala da suci ne budu uplašeni od vlasti i da dobiju samosvijest, ali da ne prelaze u bavljenje politikom. Ako žele, neka izađu na izbore i bave se politikom', zaključuje Ingrid Antičević Marinović.