diplomatski izvor

Turska ne podržava plan NATO-a za obranu Baltika i Poljske

27.11.2019 u 18:54

Bionic
Reading

Ankara će se protiviti novom obrambenom planu NATO-a za Baltik i Poljsku, sve dok NATO ne usvoji plan za obranu Turske od 'terorističke prijetnje' kurdskog YPG-a, rekao je turski diplomatski izvor za Reuters u srijedu.

Reuters je u utorak izvijestio da Turska odbija podržati plan za Baltik i Poljsku sve dok ne dobije veću političku podršku u borbi protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije.

Turska želi da NATO formalno proglasi YPG, glavnu komponentu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) osnovanih pod američkim patronatom, terorističkom organizacijom.

Turski izvor je rekao kako je NATO ove godine pristao prihvatiti plan za obranu Turske, u slučaju napada s juga, gdje Turska graniči sa Sirijom.

Plan je uključivao priznanje da je YPG teroristička prijetnja za Ankaru, ali je Washington kasnije povukao svoju podršku prijedlogu, a usprotivile su mu se i druge države, rekao je izvor.

"Dakle, mi kažemo da ako naš obrambeni plan ne bude objavljen, onda nećemo dopustiti ni drugi plan", rekao je izvor.

"Oni koji žele da objavimo plan za Baltik moraju pokazati istu svijest prema našem planu", dodao je.

Tjedan dana prije samita NATO-a u Londonu, izaslanici saveza traže formalnu potvrdu svih 29 članica za vojni plan obrane Poljske, Litve i Estonije u slučaju ruskog napada.

Glavni tajnik NATO-a nije želio govoriti o detaljima, već je kazao da "imamo spremne planove za obranu i zaštitu svih saveznika te je naša predanost kolektivnoj obrani čvrsta".

"Ne samo da imamo planove, već imamo više snaga, moderniziranu zapovjedničku strukturu i više kapaciteta no što smo imali u proteklim desetljećima", rekao je Stoltenberg.