SEDMA U SVIJETU

Turska najrazvijenija poljoprivreda Europe

18.03.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Budžet izdvojen za podršku poljoprivredi ove godine je povećan za 17,8 posto u odnosu na budžet 2012. godine, javlja Al Jazeera Balkan

Turski ministar financija Mehmet Simsek izjavio je da je, u pogledu poljoprivrede, Turska najrazvijenija zemlja u Europi, a da po razvijenosti u svijetu zauzima sedmo mjesto, javlja Al Jazeera Balkan

On je istaknuo da je budžet izdvojen za podršku poljoprivredi ove godine povećan za 17,8 posto u odnosu na budžet 2012. godine, odnosno da je sa 11,1 milijardu turskih lira povećan na 13,1 milijardu, javlja u nedjelju agencija Anadolija.

'U 2002. godini budžet izdvojen za poljoprivredu bio je samo tri milijarde turskih lira. Sada smo, u ovom pogledu, najrazvijenija država u Europi, a u svijetu smo sedma zemlja', kazao je Simsek.

Naglasivši da Ministarstvo financija ulaže napore kako bi smanjilo porezne troškove za građane, Simsek je rekao da ipak uzimaju u obzir i negativne posljedice smanjenja poreza u odnosu na ostale porezne prakse.

'U okviru toga postoji projekt koji vodimo kako bismo poljoprivrednicima osigurali gorivo i kako bismo ih oslobodili plaćanja poreza', kazao je Simsek.