nakon dva mjeseca

Turska još više ublažava mjere, najavljuje potporu ekonomiji

09.06.2020 u 22:09

Bionic
Reading

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u utorak da Turska u velikoj mjeri ukida odredbe ostanka kod kuće za ljude iznad 65 godina i djecu, kao dio daljnjeg ublažavanja mjera nametnutih kako bi se spriječilo širenje koronavirusa

Turska je već ukinula mjere zabrane putovanja među gradovima i dopustila je restoranima, kafićima, parkovima i sportskim objektima otvaranje 1. lipnja, nakon naglog opadanja broja novih slučajeva i smrtnosti od covida-19, plućne bolesti uzrokovane virusom.

U televizijskoj izjavi nakon sastanka vlade, Erdogan je također rekao da će vlada potaknuti zapošljavanje i podržati industriju kako bi se oživjela ekonomija.

"Podržavat ćemo zapošljavanje mladih ljudi ispod 25 godina i omogućiti im da steknu radno iskustvo", rekao je, dodavši da će "potpora za normalizaciju" biti omogućena poslodavcima.

Očekuje se da će turska ekonomija zapasti u recesiju kao rezultat vladinih mjera sprječavanja zaraze, no Erdogan kaže da će oporavak biti brz.

Rekao je da je naredba da oni ispod 18 godina ostanu kod kuće, koja je bila na snazi dva mjeseca, ukinuta pod uvjetom da mlađu djecu prate roditelji, dok će onima iznad 65 godina biti dopušten izlazak između 10 ujutro i 8 navečer.

Kina, kazališta i svadbene dvorane otvorit će se 1. srpnja, dok će restorani i kafići moći biti otvoreni do ponoći, dva sata duže nego što je to bilo prvotno dopušteno, dodao je.

Informacije ministarstva zdravstva pokazale su da su se u utorak pojavila 993 nova slučaja covida-19, zbog čega se ukupan broj oboljelih popeo na 172 tisuće, s više od 4700 smrti.