BAYRAKTAR KIZILELMA

[FOTO/VIDEO] Turci se u Ukrajini proslavili ubojitim dronovima, a sad rade borbeni avion bez pilota koji će promijeniti zrakoplovstvo

16.03.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar, čiji naoružani dronovi Bayraktar TB2 u sastavu ukrajinskih branitelja izazivaju pometnju među ruskim agresorskim snagama, predstavio je javnosti ovog tjedna prototip bespilotnog borbenog aviona nazvanog Bayraktar Kizilelma (Crvena jabuka). Prema riječima vlasnika tvrtke Baykar i glavnog konstruktora Selcuka Bayraktara, Kizilelma će svojim letnim sposobnostima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju. Evo što još znamo o borbenom sustavu bespilotne letjelice koji će u potpunosti zamijeniti klasične borbene zrakoplove

Baykarova Kizilelma je bespilotni borbeni jednomotorni zrakoplov na mlazni pogon sa smanjenim radarskim odrazom sposoban za slijetanje na nosače aviona. Prema riječima vlasnika tvrtke Baykar i glavnog konstruktora Selcuka Bayraktara, Kizilelma je zapravo bespilotni avion usporediv s borbenim zrakoplovima s posadom 5. generacije.

'Borbeni avioni s ljudskom posadom više se neće razvijati. Od sada će najmoćniji elementi bojišnice biti sustavi bez posade. Radimo na tome da naša zemlja bude na čelu tehnoloških utrka budućnosti', poručio je Bayraktar na premijeri Kizilelme, čiji prototip ovih dana ulazi u testnu fazu.

Idejni dizajn Kizilelme predstavljen je javnosti 20. srpnja 2021. godine kao bajramski poklon Turcima na prvi dan Kurban-bajrama. Već nakon osam mjeseci Kizilelma je uključena na integracijsku liniju, a prvi testni let trebao bi biti obavljen početkom iduće godine.

  • +5
Turski bespilotni avion Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bayrak

Uskoro i na prvom turskom lakom nosaču aviona

Prema zamislima turskih inženjera, Kizilelma će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim stazama, poput amfibijskog jurišnog broda TCG Anadolu, koji se može konfigurirati kao laki nosač zrakoplova, a upravo je u testnoj fazi. TCG Anadolu je, inače, dugo razvijan projekt Ankare za prekomorske misije i obranu strategije tzv. Plave domovine, kojom Turska namjerava postati dominantan igrač na istočnom Sredozemlju. S budućeg turskog nosača polijetali bi i Baykarovi dronovi srednjeg dometa tipa TB3, koji su dokazana platforma za izviđanje i zračne udare, ali i laki borbeni avion u nastajanju tipa Hürjet.

U Baykaru naglašavaju da je Kizilelma sposobna voditi zračnu borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom zahvaljujući svojim agresivnim letnim sposobnostima, ugrađenoj umjetnoj inteligenciji i čitavoj paleti naoružanja isključivo domaće proizvodnje. U obzir je također uzeta karakteristika malog radarskog presjeka, što se smatra jednim od najkritičnijih pitanja u procesima projektiranja borbenih aviona s posadom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Army Power

Prema dostupnim podacima, Kizilelma je teška 1500 kilograma, a maksimalna težina pri polijetanju iznosit će šest tona. Letjelicu pogoni turboventilacijski motor ukrajinske proizvodnje tipa AI-25TLT, napredna verzija turbomlaznog motora u kojem se rad vratila koristi za pogon ventilatora koji uzima velike količine zraka te ih komprimira i usmjerava kroz ispuh kako bi stvorio potisak. Dio usisnika zraka koristi se za pogon mlaznog motora u jezgri dok se drugi dio usmjerava odvojeno kroz niz kompresora i kroz mlaznicu bez izgaranja, što omogućava manje buke i isporuku većeg potiska.

Čitava paleta naoružanja domaće proizvodnje

Maksimalna brzina Kizilelme iznosit će 900 kilometara na sat, krstareća brzina 740 kilometara na sat, a borbeni domet bit će do 930 kilometara. Mlazni dron moći će biti u zraku oko pet sati, s tim da će plafon leta iznositi 12 kilometara, a operativna visina leta 10.668 metara.

U Kizilelmu će biti ugrađen napredni multifunkcijski AESA radar, a bit će naoružana širokim rasponom naoružanja isključivo turske proizvodnje. Među naoružanjem se ističu laserski vođeni projektil zrak-zemlja tipa Cirit za uništavanje oklopa i ljudstva, protutenkovski projektili L-UMTAS, zrak-zrak projektili Bozdogan, Gökdogan, Akdogan i Gökan te autonomni krstareći projektili s ugrađenom stealth tehnologijom tipa SOM ALCM.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Weapon Inside

Također, budući mlazni dron u borbene misije moći će ponijeti paletu raketa koje proizvodi nacionalna znanstvena agencija Tübitak, među kojima su antiradijacijska raketa Akbaba (Lešinar) te zrak-zemlja rakete iz programa Kuzgun.

Kao i prethodnik TB2, Kizilelma će biti naoružana protutenkovskim raketnim sustavom velikog dometa L-UMTAS, precizno vođenim projektilima s termobaričkom bojevom glavom MAM-L i MAM-C, raketnim sustavom Roketsan Cirit kalibra 70 milimetara te paletom laserski vođenih bombi Teber- 81, Teber- 82, HGK-82, HGK-84, KGK-82, KGK-83, ali i lebdećom bombom Kuzgun-SS i minibombom Aselsan.