STOCKHOLM MORA UČINITI VIŠE

Turska: Ako Švedska želi ući u NATO, mora izručiti sve teroriste i ukinuti embargo

05.12.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Izručenje Kurda navodno povezanog s terorizmom iz Švedske prošli tjedan "dobar je početak", ali Stockholm mora učiniti više prije nego mu Ankara odobri ulazak u NATO, poručio je u ponedjeljak turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag

Švedska je u petak deportirala turskog državljanina Mahmuta Tata, koji je zatražio azil u Švedskoj 2015. pošto je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog navodne povezanosti sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

"To je dobar početak Švedske koji pokazuje njihovu iskrenost i dobru volju. Nadamo se da će slijediti nova izručenja u skladu s tom iskrenošću", rekao je Bozdag u intervjuu za televiziju TRT Haber. No naglasio je da Turska očekuje daljnje poteze od Stockholma prije nego ratificira ulazak Švedske u NATO.

"U skladu s trilateralnim memorandumom sa Švedskom i Finskom, trebali bi ukinuti embargo na prodaju oružja Turskoj, promijeniti svoje zakone za borbu protiv terorizma i izručiti sve teroriste koje Turska traži. Svi ti uvjeti ne bi se smjeli svoditi na izručenja", rekao je.

Švedska i Finska podnijele su u svibnju zahtjev za članstvom u NATO-u zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali ih blokira Turska koja ih optužuje da štite militante PKK-a i drugih skupina. Stockholm i Helsinki to niječu, ali su obećali da će surađivati s Ankarom u pogledu sigurnosti i da će ukinuti embargo na prodaju oružja Turskoj. Za ulazak u NATO potreban je pristanak svih 30 država članica.

  • +6
Turska na NATO samitu Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca