u vrijeme jakih tenzija

Održan nenajavljeni sastanak ruskih i američkih dužnosnika u Ankari

14.11.2022 u 15:23

Bionic
Reading

Ruski i američki dužnosnici održali su u ponedjeljak nenajavljene razgovore u turskoj prijestolnici, objavio je ruski list Kommersant pozivajući se na neimenovane izvore, u vrijeme visokih napetosti između Moskve i Washingtona zbog rata u Ukrajini

Turski dužnosnik odbio je komentirati navode o razgovorima koje Kremlj nije želio ni potvrditi niti opovrgnuti. Podaci praćenja letova pokazuju da je zrakoplov ruske vlade sletio u Ankaru iz Moskve oko 08.30 sati po GMT-u.

Yoruk Isik, geopolitički analitičar instituta Bosphorus Observer iz Istanbula, rekao je da se takvim zrakoplovom uobičajeno služi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je sada na samitu G20 u Indoneziji te Sergej Nariškin, čelnik strane obavještajne službe SVR.

Kommersant nije naveo o čemu se razgovaralo. Turska je često nastojala posredovati između Moskve i zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu i u srpnju je pomogla ispregovarati rusko-ukrajinski sporazum o izvozu žita iz blokiranih luka na Crnome moru.

Vijest o razgovorima objavljena je u vrijeme kada Ujedinjeni narodi nastoje osigurati da se 19. studenoga obnovi izvoz žita prema tom sporazumu i kada Washington pritišće Moskvu da pusti iz ruskih kaznionica američku košarkašicu Brittney Griner te bivšeg marinca Paula Whelana u mogućoj razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Državama.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je u četvrtak da Moskva ne pokazuje spremnost za produktivne razgovore.