POTPUNI KAOS

Turističke agencije na mukama zbog Brazila

12.12.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Hrvatske turističke agencije, koje obrađuju tržište Brazila i planiraju ponuditi programe putovanja domaćim putnicima na Svjetsko nogometno prvenstvo (SP) u toj zemlji iduće godine, ovih su dana na svojevrsnim 'mukama' oko postavljanja poslovnih modela za ta putovanja, što s obzirom na transkontinentalnu udaljenost, nedostatak direktnih letova iz Hrvatske te skupoću u Brazilu nije nimalo jednostavno

Za sve agencije koje to planiraju ili su već počele raditi, taj posao znači i velika ulaganja, a osim skupoće brazilskih hotela i drugih usluga stvari trenutno dosta komplicira i potpuni kaos te blokada na tržištu smještaja u Brazilu zbog čega svi agenti 'čupaju kosu', ističe za Hinu direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar koji se krajem prošlog tjedna vratio iz Brazila.

Boraveći tamo vidio je i čuo, kako priča, da su praktički svi 'kreveti blokirani', nitko još nema ni cijene, a navodno je sve hotelske krevete zakupila agencija koja radi s FIFA-om.

Problem nisu samo visoke cijene, koje se sada, po prvim procjenama, za dvotjedni paket aranžman kreću oko 40 tisuća kuna, a tko želi primjerice na Marakanu još i više, nego i velike udaljenosti između gradova gdje se igraju utakmice, kaže Pukšar ističući da svaki dan zaprimaju brojne upite za Brazil, ne samo iz Hrvatske nego i iz BiH.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu počinje 12. lipnja 2014. godine, a finale je na rasporedu 13. srpnja.

Za sada je najviše upita za prvu utakmicu SP-a između Hrvatske i domaćina Brazila, 12. lipnja u Sao Paolu, a Pukšar pritom napominje da je trenutna cijena povratne karte za taj grad u tom terminu oko 14.500 tisuća kuna.

To je i više od primjerice avionske karte za sve tri utakmice Hrvatske u skupini, koja sada košta 12.740 kuna (na liniji Zagreb-Lisabon-Sao Paolo-Manaus-Recife-Lisabon-Zagreb), pri čemu Pukšar ističe da je Kompas predstavnik za TAP Portugal, jedine europske avio kompanije koja direktno iz Lisabona leti u čak 10 gradova Brazila i koja od 1. lipnja iduće godine najavljuje direktne letove kojima će četiri puta tjedno povezivati Zagreb i Lisabon.

Iz pulskog Unilinea, koji je zadnje vrijeme dosta radio na brazilskom tržištu, ističu da će u vrlo skoro vrijeme pripremiti aranžmane za Brazil, ali s obzirom na cijene koje se najavljuju i stanje u Hrvatskoj ne očekuju veliko zanimanje za tim putovanjima.

Smatraju i da bi 'astronomske' cijene postavljene od strane lokalnih pružatelja usluga u Brazilu mogle biti nedostupne i nekim puno jačim tržištima od Hrvatske.

Iz zagrebačke agencije Omega Grupa najavljuju mogućnost postavljanja tri direktna chartera (letova) iz Zagreba prema tri grada gdje će utakmice igrati hrvatska nogometna reprezentacija (Sao Paolo, Manaus i Recife), s transferima do stadiona i bez noćenja, a jedan povratni let mogao bi koštati oko 12 tisuća kuna.

Aranžmane za SP naveliko pripremaju i u Atlasu iz kojeg se doznaje da će idućih dana izići s konkretnim ponudama, uz napomenu da će po cijenama to zasigurno biti skuplje nego su cijene njihovih uobičajenih aranžmana za tu zemlju.