SNIMKA S CRESA

Turisti uznemiravali sredozemnu medvjedicu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2012 20:20
  • Objavljeno 30.07.2012 u 18:38
sredozemna medvjednica

sredozemna medvjednica

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshoot

Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora poslao je medijima priopćenje s videosnimkom na kojoj se vidi kako turisti uznemiravaju sredozemnu medvjedicu

'Dragi prijatelji, ovu snimku dobili smo putem YouTubea te vam je nakon inicijalnog šoka prikazujemo', piše na YouTube kanalu Plavog svijeta.

'Koliko možemo razumjeti, brod s njemačkim turistima usidrio se u uvali u blizini Cresa. U uvali, na plaži ugledali su sredozemnu medvjedicu, nakon čega su životinju na plaži i u moru okružili sa svih strana te su na nju čak bacali oblutke ili vodu (vjerojatno kako bi je natjerali da se kreće?!), nakon čega je životinja pobjegla s obale.

Ovo je ekstremni primjer negativnog i protuzakonitog ponašanja u blizini ove izuzetno ugrožene životinje. Stoga, iako u svojim priopćenjima uvijek promoviramo znanje i razumijevanje (a ne kazne i zakonske postupke), kad se radi o ponašanju prema ugroženim životinjama, zadovoljni smo jer su o ovom slučaju obaviješteni Državni zavod za zaštitu prirode i Inspekcija zaštite prirode. U ovom primjeru smatramo kako je opravdano naglasiti kako je za ovakvo uznemiravanje sredozemne medvjedice u Hrvatskoj zapriječena kazna do 80.000 kuna.

Stoga, još jednom vas molimo da, u slučaju da opazite sredozemnu medvjedicu, ne prilazite plaži ili spilji u kojoj se nalazi, ne samo zbog toga što je to protuzakonito, već i stoga što ova životinja treba mjesta na kojima se može u miru odmoriti. Također, ako je opazite na moru, ne slijedite je plovilima', zaključuju u Plavom svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi