STRANAC SA SIMPTOMIMA

Turist u istarskom kampu obolio od svinjske gripe?

16.07.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Epidemiološka služba istarskog Zavoda za javno zdravstvo zaprimila je prvu dojavu o potencijalom slučaju svinjske gripe u Istri, izvijestila je voditeljica tog zavoda dr. Vlasta Skopljak na predavanju o ulozi primarne zdravstvene zaštite u pripremama za pandemiju svinjske gripe. Riječ je o stranom turistu, gostu jednog istarskog kampa

'U utorak smo primili dojavu o stranom turistu, gostu jednog kampa u Istri, koji je pokazivao simptome gripe ili viroze. S obzirom na to da je riječ o strancu, poduzeli smo mjere predostrožnosti i uputili ga da se javi na Zarazni odjel pulske Opće bolnice radi daljnjih pretraga. Međutim, tijekom današnjeg dana dojavljeno nam je da njegova kći, koja je ostala u matičnoj zemlji, zaista ima virus gripe A (H1N1), poznatije kao svinjska gripa. Danas bi se trebalo doznati je li se pacijent javio u bolnicu ili je odlučio otputovati kući', rekla je dr. Skopljak, prenosi Glas Istre.

Ako bi se pacijent javio na Zarazni odjel, ondje bi mu uzeli brisove grla i nosa te izvadili krv, a zatim bi sve uzorke poslali u laboratorij u Zagreb, gdje bi nalazi bili gotovi za nekoliko sati. Radi prevencije, njegovu bi se suprugu odmah zaštitilo preventivnom dozom lijeka Tamiflu. Doktorica Skopljak je naglasila da, iako se i ova vrsta gripe kao i svaka druga prenosi kihanjem ili kašljanjem, nema mjesta panici dokle god se ne utvrdi je li turist zaista obolio.