privremeni zastoj

Turist podigao dron, ekspresno zatvorena Zračna luka Split

10.07.2019 u 20:36

Bionic
Reading

Zbog drona kojim je upravljao turist u blizini Zračne luke Split nedavno privremeno zaustavljen avionski promet, a sve kako ne bi došlo do nesreće s moguće katastrofalnim posljedicama na toj izuzetno gustoj zračnoj putanji kojom slijeću i uzlijeću zrakoplovi

'Dana 22. lipnja 2019. nadzornik smjene oblasne kontrole leta zaprimio je prijavu o neovlaštenom letenju sustava bespilotnog zrakoplova u blizini trogirske katedrale na visini od 120 metara iznad terena. O događaju je obaviještena policija u Zračnoj luci Split, kao i nadležna aerodromska služba, te je zbog opasnosti za sigurno odvijanje zračnog prometa u 12.55 donesena odluka o privremenom zatvaranju Zračne luke Split.

Policija je poslala ophodnju i provjerila cijelo područje grada Trogira, prilikom čega nisu pronašli osobu koja je upravljala bespilotnom letjelicom, kao ni samu letjelicu. Nakon toga je u 13:17 sati normaliziran zračni promet. Zbog neovlaštenog upravljanja sustavom bespilotne letjelice nastao je zastoj u zračnom prometu te je nekoliko zrakoplova bilo prisiljeno čekati na slijetanje i polijetanje', potvrdili su za Slobodnu Dalmaciju u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Prijavu da je dron u zoni letenja aviona koji se spuštaju, odnosno uzlijeću iz Zračne luke Split, podnio je član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), koji se tu zatekao. Član HGSS je kroz školovanje unutar odjela bespilotnih sustava upoznat sa zakonskim okvirom i pravilima letačkih operacija te je upozorio neopreznog turista.

Međutim, usprkos upozorenju, muškarac srednje dobi je i dalje dronom snimao Trogir, pa je alarmirana policija. No, ubrzo je shvatio da bi mogao biti kažnjen, pa je spustio dron i dao se u bijeg.