gradonačelnik istanbula

Turci prosvjedovali protiv presude Erdoganovu izazivaču: Vlada se boji. Nitko ne može zaustaviti ovu naciju!

15.12.2022 u 17:35

Bionic
Reading

Tisuće Turaka prosvjedovale su u četvrtak protiv sudske presude istanbulskom gradonačelniku Ekremu Imamogluu, kritizirajući vladu pred izbore iduće godine koji će biti jedan od najvećih političkih izazova za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski sud osudio je u srijedu Imamoglua, popularnog Erdoganovog suparnika, na dvije godine i sedam mjeseci zatvora i zabranio mu političko djelovanje, što još mora potvrditi žalbeni sud.

Presuda je izazvala velike kritike u zemlji i inozemstvu.

Prosvjednici su se okupili u velikom broju ispred zgrade gradske vijećnice na kojoj je bio izvješen golem portret osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

"Prava, zakon, pravda... Doći će dan kada će AKP biti pozvan na odgovornost", izvikivali su prosvjednici, govoreći o Erdoganovoj vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP).

"Vlada se boji i zato je donesena takva presuda. Nitko ne može zaustaviti ovu naciju", rekao je Filiz Kumbasar (56), koji je došao iz grada Duzcea, oko 200 kilometara od Istanbula.

Imamoglu je osuđen zbog vrijeđanja javnih dužnosnika u govoru koji je održao nakon što je pobijedio na izborima u Istanbulu 2019. godine. 

Ocijenio je da je kažnjen zbog svojeg uspjeha.

"Ponekad u našoj zemlji niti jedan uspjeh ne može proći nekažnjeno", rekao je. "Smatram ovu besmislenu i nezakonitu kaznu nagradom za svoj uspjeh". 

Predsjednički i parlamentarni izbori u lipnju mogli bi biti najveći politički izazov za Erdogana nakon dva desetljeća na vlasti, u trenutku kada se Turci bore s rastućim troškovima života nakon kolapsa valute i visoke inflacije.

Šesteročlani oporbeni savez formiran protiv Erdogana, predvođen Imamogluovom Republikanskom narodnom strankom (CHP), još nije izabrao predsjedničkog kandidata. Imamoglua se smatra mogućim kandidatom i ankete sugeriraju da bi mogao pobijediti Erdogana. 

Imamoglu je osuđen zbog govora u kojem je rekao da su oni koji su poništili prvo glasanje 2019., u kojem je tijesno pobijedio kandidata iz Erdoganove AKP stranke, "budale". Imamoglu je rekao da su njegove riječi bile odgovor ministru unutarnjih poslova Suleymanu Soyluu koji je upotrijebio iste riječi za njega.

Nakon što su prvi rezultati izbora poništeni, Imamoglu je sigurno pobijedio u drugom glasanju, okončavši 25-godišnji vladavinu AKP-a i njihovih islamističkih prethodnika u Istanbulu.