Ekrem Imamoglu

Pravda u Turskoj: Erdoganov takmac osuđen na dvije godine zatvora jer je javne dužnosnike nazvao budalama

14.12.2022 u 17:45

Bionic
Reading

Turski sud u srijedu je osudio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, popularnog suparnika predsjednika Tayyipa Erdogana, na više od dvije godine zatvora uz zabranu političkog djelovanja zbog vrijeđanja javnih dužnosnika

Obrana će podnijeti žalbu na presudu donesenu samo šest mjeseci uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Imamoglu je figurirao kao potencijalno jak suparnik Erdoganu u utrci za predsjednika. Oporba još nije odabrala predsjedničkog kandidata.

Imamoglu, član oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), osuđen je zbog govora nakon lokalnih izbora u Istanbulu 2019. u kojemu je kazao da su oni koji su poništili rezultate 'budale'.

Optužnica je predviđala maksimalnu zatvorsku kaznu od četiri godine.

Imamoglu je tijesno porazio kandidata Erdoganove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) na izborima u ožujku 2019. za gradonačelnika Istanbula.

Nakon što su ti izbori poništeni, uvjerljivo je pobijedio na ponovljenim izborima, čime je okončano 25-godišnju vladavinu AKP-a i njegovih islamističkih prethodnika u najvećem turskom gradu.

Smatra se da ishod izbora 2023. ovisi o sposobnosti CHP-a i drugih u oporbi da se okupe oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoganu i AKP-u koji Turskom vlada dva desetljeća.

  • +9
Ekrem Imamoglu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zatvorsku kaznu ili političku zabranu trebaju potvrditi žalbeni sudovi, što znači da slučaj možda neće biti gotov do izbora u lipnju 2023.

Kritičari kažu da su turski sudovi podložni Erdoganovoj volji, a vlada poručuje da je pravosuđe neovisno.