slab entuzijazam

Tunižani glasaju na referendumu kojim se proširuju predsjedničke ovlasti

25.07.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Tunižani u ponedjeljak glasaju na referendumu o novom ustavu za koji se kritičari predsjednika Kaisa Saida boje da bi mogao uništiti demokraciju proizašlu iz revolucije 2011. dajući mu gotovo potpune ovlasti

Glasanje će se održati na obljetnicu Saidova iznenadna poteza protiv izabranog parlamenta kada je svrgnuo vladu, uspostavio izvanredno stanje i počeo vladati uredbom.

Ne zna se kad će biti objavljeni rezultati nakon što se birališta zatvore u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. S obzirom na zamjetno slab entuzijazam među većinom Tunižana i bojkot glavnih stranaka, analitičari očekuju da će ishod glasanja biti 'za' uz mali odaziv birača.

Po Saidovim vlastitim pravilima za referendum, nije potreban minimalni prag izlaznoasti da bi se odobrio novi ustav. Ona samo određuju da će biti na snazi kada konačni rezultati budu objavljeni, no nije rečeno što će biti ako ga glasači odbiju.

Said svoje poteze predstavlja kao temelj nove republike Tunisa kako bi se revolucija vratila na pravi put i okončale godine političkog zastoja i ekonomske stagnacije. Neprijatelji ga optužuju za državni udar.

Premda su gotovo sve glavne političke stranke i organizacije civilnog društva odbacile njegov jednostrani pristup preinakama ustava i legitimitet referenduma, nisu uspjele izgraditi ujedinjenu frontu.

Razjedinjenost je bila očita proteklih dana za vrijeme prosvjeda protiv Saida. Islamistička stranka Enada, najveća u parlamentu, sudjelovala je u prosvjedima u nedjelju. Organizacije civilnog društva i manje stranke prosvjedovale su u petak.

Stranka koja podupire autokraciju koja je bila na snazi prije revolucije održala je prosvjede oba dana.

Prosvjedi su privukli samo manji broj ljudi, no i skupovi Saidovih pristaša bili su skromno posjećeni i nije bilo znakova uzbuđenja oko kampanje.

Većinu Tunižana i dalje najviše zabrinjava katastrofalna ekonomija i sve više cijene.

Zbog gospodarskog pada od 2011. mnogi su ljudi ogorčeni na stranke koje su bile na vlasti nakon revolucije i nemaju iluzija što se tiče vladajućeg političkog sustava.

"Nisam za Saida, ali na referendumu ću glasati 'da' jer su oni koji prosvjeduju protiv toga glavni uzrok naših problema u proteklom desetljeću", rekao je Tunižanin Mohamed.

Od triju parlamentarna izbora i dva predsjednička izbora od revolucije, najmanji odaziv od 41 posto bio je 2019.

Odaziv u ponedjeljak daleko ispod te stope dodatno bi doveo u pitanje legitimitet Saidova novog ustava i njegov projekt preoblikovanja tuniške politike.