MADE IN CROATIA

Tumor joj se širi, a bolnica joj uskraćuje lijek

19.09.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Lovorka Hančić, 42-godišnja majka petero djece, javnosti je iznijela svoju potresnu priču o dijagnozi teške bolesti i borbi sa zdravstvenim sustavom koji joj onemogućuje adekvatno liječenje

Sve je počelo prije tri godine kada joj je dijagnosticiran rijedak oblik tumora na tankom crijevu, koji je metastazirao na jetru. Operacija je uspješno izvršena, a Lovorki Hančić je propisan lijek Glivec, poznat kao spasonosno rješenje za takve dijagnoze. 'Tada je bolest bila pod kontrolom', kazala je Hančić koja se javnosti obratila na konferenciji za medije Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

No tu je kraj, liječnik joj umjesto Gliveca propisuje generičku zamjenu. Zbog reakcije na taj lijek završava na 'hitnoj', trpi užasne bolove te joj savjetuju da prestane piti taj lijek jer ima alergijsku reakciju na njega. Onkolog joj je također savjetovao da nuspojave prijavi HALMED-u i HZZO-u. Javila se i Ministarstvu zdravlja te joj od njih i HZZO-a stiže odgovor da unatoč odredbi o nužnosti korištenja generičkih lijekova, ima pravo na Glivec ako joj to preporuči njezin onkolog.

Međutim, odgovor svoje matične bolnice čekala je nevjerojatnih 48 dana i za to vrijeme bila je bez terapije. Odgovor ju je zapanjio: Glivec ne može dobiti.

U svojoj potresnoj ispovijesti kaže da je o svom trošku otišla u Beč gdje su joj rekli da se takva vrsta raka liječi isključivo Glivecom te da je vjerojatnost da će joj se bolest vratiti bez tog lijeka 90 posto.

To se, nažalost, i dogodilo. Nakon dva mjeseca bez lijeka, krajem kolovoza ove godine ustanovljeno je da su se metastaze opet proširile po jetri te je nužna još jedna operacija.

Ministarstvo: Dopustili smo upotrebu Gliveca

Ministarstvo zdravlja zamolili smo da komentiraju ovaj slučaj. Ministar Varga duboko suosjeća sa svakim pacijentom koji se nađe u ovakvoj situaciji i podsjeća kako Ministarstvo zdravlja dopušta upotrebu Gliveca u ovakvoj situaciji', kažu.


No unatoč strašnim posljedicama, opet joj propisuju generičku zamjenu za Glivec. Opet dobiva užasne nuspojave, otiče joj lice, dobiva osip po cijelom tijelu i u ustima. 'Nakon svake druge tablete povraćam, što znači da se zapravo ne liječim, jer tabletu izbacujem iz organizma', kaže Hančić. Unatoč tome, liječnik joj ne želi promijeniti terapiju. 'Tjeraju me da pijem zamjenski lijek, a ja nemam zamjenski život niti moja djeca imaju zamjensku majku', poručila je.

Što je u sustavu zapelo u ovom slučaju, pokušat ćemo doznati od Ministarstva zdravlja, HZZO-a, ali i od KBC-a Zagreb, gdje se Hančić liječi.