N/A

Tuiles od naranče

08.12.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Za pečenje ovih elegantnih crjepova (tuile znači crijep na francuskom) dobro je imati silikonski podmetač za pećnicu, koji se može nabaviti u trgovinama ugostiteljskom opremom. Ali i teflonom presvučeni podlošci koji se mogu nabaviti u gotovo svakom većem supermarketu bit će, uz malo prakse, dovoljni

SASTOJCI:

(za oko 40 kolačića)
330 g šećera
140 g brašna
180 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
2 žlice limunova soka
175 g maslaca, rastopljenog i ohlađenog
1 žličica naribane narančine korice
1 žličica naribane limunove korice

PRIPREMA:

U mikseru promiješajte brašno i šećer. Ulijevajte malo po malo narančin i limunov sok i miješajte dok nije glatko. Ulijte polako rastopljeni maslac (mora se ohladiti, ali ne i stvrdnuti) i tucite dok ne bude sasvim homogeno. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Ako želite dobiti pravilne, okrugle kolačiće (iako mogu biti raznih oblika), napravite si malu šablonu tako da izrežete krug na plastičnom poklopcu posuda u kojoj ste kupili sir, vrhnje ili sl.
Ako koristite šablonu, položite pola žličice smjese u njezinu sredinu i razmažite vrlo tanko preko šablone, da bude gotovo prozirno. Podignite šablonu i ponovite s ostatkom smjese ostavljajući oko 2 cm između svakog kruga. Bez šablone, jednostavno razmažite smjesu, ali je važno da bude vrlo tanko i jednolične debljine.
Pecite jedan po jedan lim 8–10 minuta, dok crjepovi ne dobiju jednoličnu zlatnu boju. Ako neki tamne brže od ostalih, rotirajte lim. Ostavite ih oko minutu da se malo ohlade i stisnu da se mogu skinuti s lima. Spatulom za glaziranje torte podignite crijep i položite ga na rešetku. Ako želite da su malo zaobljeni, položite ih na desetak sekundi na valjak za tijesto dok su još mekani da se u tom obliku stvrdnu. Ako su se previše ohladili i već stvrdnuli, vratite ih u pećnicu na minutu i pokušajte ponovno.
Sirovo tijesto možete čuvati u frižideru otprilike tjedan dana u zatvorenoj posudi. Pečene kolačiće možete držati na suhom i hladnom mjestu oko dva dana. Omekšat će ako dođu u dodir s vlagom.