PRESELJENJE U VISOKU

Tuđman: Ovo je šlamperaj Vlade koja želi poniziti predsjednicu

03.02.2015 u 07:48

Bionic
Reading

Što stoji iza odluke Vlade o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu na zagrebačkom Gornjemu gradu? Jesu li u Banskim dvorima samo poštovali volju Kolinde Grabar Kitarović ili su iskoristili priliku da joj politički napakoste? Zadovoljava li palača u Visokoj sigurnosne standarde za Ured predsjednice? O tim i drugim pitanjima u Otvorenom su razgovarali gosti emisije Miroslav Tuđman, Mate Laušić, Vlatko Cvrtila i Krešimir Macan

Utvrdili smo svi da Ured predsjednika nije za Visoku ulicu. U ova dva tjedna do inauguracije neće se dogoditi ništa. Događa se da Vlada želi pokazati što može, koliko snažno može lupiti o stol. Politika zna da treba ponuditi kruha i igara: budući da kruha nema, nude nam se igre, izjavio je Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.

Problem je sljedeći: želja je predsjednice da se racionaliziraju troškovi, no pitanje je kako racionalizaciju provesti. Predsjednica nije službeno zatražila preseljenje, ovo nije čista odluka Vlade već šlamperaj. U prostore u Visokoj ne stanu svi zaposlenici iz Ureda predsjednika, zgrada je pod zaštitom konzervatora, sigurnosni uvjeti u tom objektu nisu dobri, a ni sva se dokumentacija ne može prenijeti u idućih desetak dana. Ovo se sve radi kako bi se ponizila predsjednica, rekao je Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić izrazio je čuđenje što se problematizira pitanje gdje će biti Ured predsjednika.

Poznajem oba objekta. Apsolutno sam za ured na Pantovčaku, tamo se podižu sigurnosni standardi još od 90-ih godina prošloga stoljeća: u njemu postoje standardi evakuacije, zaštite arhivske građe itd., rekao je Laušić.

Sva dokumentacija s oznakom tajnosti je jako dobro označena i teško može nestati, to je nepregledna masa dokumenata i u dva tjedna se ona ne može prenijeti u Visoku ulicu. U protokolarnom smislu, kod ceremonijalnih događaja, Visoka također ne odgovara. Pantovčak je definitivno bolje mjesto, i u tehničkom i u sigurnosnom smislu. Mislim da Vlada čini sebi politički štetu, zaključio je Vlatko Cvrtila, bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.