obavještajne igre

Tuđman: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

09.04.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman ustvrdio je u utorak da je pozadina priče o djelovanju hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) u Sloveniji pokušaj pronalaska opravdanja za ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj

Tuđman je Hini izjavio da tvrdnje o SOA-inom prisluškivanju bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske dužnosnice Simone Drenik treba gledati u kontekstu nedavne izjave slovenskog premijera Marjana Šareca.

Šarec je nedavno izjavio kako je Hrvatska još daleko od članstva u Schengenskom prostoru te da postupak ulaska u Schengen prolongira evaluacijska komisija, pa su još daleko od točke u kojoj bi se moglo govoriti o nekakvoj slovenskoj blokadi.

'Ovu tezu o izjednačavanje odgovornosti za slovensku kontaminaciju pregovora treba gledati u tom kontekstu', kazao je Tuđman i dodao da je to pokušaj pronalaska opravdanja za slovenske poteze prema Hrvatskoj.

Podsjetio je da nakon dolaska novog slovenskog premijera nema kontakta između hrvatske i slovenske vlade ni na najvišoj niti na ministarskoj razini, osim sporadičnih susreta na međunarodnim susretima.

'Pozadina cijele priče je da se nađe opravdanje zašto se Slovenija tako ponaša', zaključio je.

Klisović: Politička igra slovenskog premijera

Član istoga saborskog odbora SDP-ov Joško Klisović izjavio je u utorak da su optužbe o špijunaži slovenski pokušaj pritiska na Hrvatsku da prihvati arbitražnu presudu. Smatra da je to pucanj u prazno jer će epilog svega biti 'napetiji odnosi između Hrvatske i Slovenije, što nam stvarno ne treba'.

'Teško je reći zašto je slovenski premijer izašao s takvim optužbama, a bez dokaza. Puno bi primjerenije bilo da, ako ima neke dokaze, to prezentira hrvatskom premijeru i da tako riješe pitanje jer se o radu obavještajnih službi ne govori u javnosti', dodao je Klisović.

Ustvrdio je kako bi jednako tako hrvatski premijer mogao optužiti slovensku obavještajnu službu za rad na hrvatskom teritoriju, što se ne radi između dviju država Europske unije.

'Postoje razni modeli suradnje, uključujući i obavještajnih agencija, i ne vidim ništa drugo nego određeno politikanstvo kao razlog ovog istupa slovenskog premijera', kazao je Klisović u Hrvatskom saboru.