GENERAL BOJNIK IVO JELIĆ:

'Tuđman i Milošević dogovarali su veliku Hrvatsku i veliku Srbiju'

Bionic
Reading

Ivo Jelić, general bojnik i prvi zapovjednik Četvrte gardijske brigade u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju iznio je tezu prema kojoj je stvaranje velike Srbije i velike Hrvatske na uštrb Bosne bilo dogovoreno između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana

U poduljem razgovoru za splitski dnevni list Jelić, između ostalog tvrdi kako je rat pokrenut iz Londona jer je britanska prijestolnica 'pokretač svih geopolitičkih događanja, ratova, kriza, naftnih šokova pa su tako i ratovi u bivšoj Jugoslaviji dio britanskog geopolitičkog projekta kao što je to i kompletno arapasko proljeće'.

Nadalje, navodi Jelić, cilj Londona bio je rušenje komunizma, a bilo im je svejedno hoće li se Srbi i Hrvati pobiti.

Odbio dogovaranje s Ratkom Mladićem

Zašto ste 1992. godine umirovljeni? Imali ste samo 51 godinu.? '
Zbograta u Bosni. Kada sam shvatio da bi se trebao dogovarati s RatkomMladićem – skojim sam bio u istoj klasi na Akademiji-da ne napadamoMuslimane, ja to nisam htio. Nakon početka rata u BiH i početkaprivatizacijske pljačke hrvatski vlak skrenuo je na krivi kolosje, anakon rata i zaglibio o čemu sam u ljeto 1992. godine oštrije prigovaraopa završio u mirovini', kazao je je Jelić. 

'Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocjenjuje problemk Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, koju konačno treba razriješiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli trebao bi im partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebala uzeti čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom.

Beograd
je želio rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promijenio tamošnju 'krvnu sliku'. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lijepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 obitelji i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je ostvario, jedino je malo promašio za 200 obitelji, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je to nedavno iznio HDZ-ov ekonomist Goran Marić. To su za mene ratni profiteri', kazao je Jelić za Slobodnu Dalmaciju.

Upitan na čemu temelji tezu o dogovoru između Miloševića i Tuđmana Jelić, između ostalog, navodi kako su se sastali 42 puta.

'Tijekom rata sastali su se 42 puta. Je li se za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ikad sastao sa Churchilom ili Staljinom?. Sastali su se samo jednom ministri vanjskih poslova Ribenntrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podjela Bosne, to je jedini razlog njihova sastajanja. Iz tog saveza trebala je proizaći velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rijeci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Haagu.

Na pitanje kako će na iznesene teze reagirati borci iz Četvrte gardijske, za koje se ne može reći da su ratni profiteri, Jelić odgovora: 'To će biti veliki problem. Jer moji su borci nagrađeni, oni koji su ostali živi, velikim mirovinama i stanovima. Moji momci, koji su izvanredno odradili svoje zadaće, došli su u situaciju da moraju ishodovati rješenje o invalidnosti da bi dobili ono što ih u stvarnosti pripada.

Mogu ih razumijeti i ne osuđujem ih, ali oni sada brane svoju sliku rata i Hrvatske i ne prihvaćaju tezu o dogovorenom ratu. Ipak nalazim za shodno da sam jedini zdravi zapovjednik Četvrte gardijske brigade i da nisam dobio ni centimatar pripadajućeg stana.

Čitav razgovor s Jelićem pročitajte u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije